Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Ανακοινώσεις για μεταπτυχιακούς φοιτητές » Προβολή ανακοίνωσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές

Προβολή ανακοίνωσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές

18.07.2023

Παράταση υποβολής συμμετοχής στη διήμερη συνάντηση νέων επιστημόνων έως 10-9-2023

Παράταση υποβολής συμμετοχής στη διήμερη συνάντηση νέων επιστημόνων για τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1967-1974) έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023


Διήμερη συνάντηση νέων επιστημόνων για τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1967-1974)

Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου (1973) έχει κατοχυρωθεί στη συλλογική μνήμη ως η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία (1967-1974). Μια σειρά από προσωπικές μαρτυρίες, χρονικά, μελέτες, συλλογές τεκμηρίων, φωτογραφικού, ηχητικού και μαγνητοσκοπημένου υλικού συγκροτούν ένα σημαντικό σύνολο πηγών γύρω από το γεγονός και γενικότερα γύρω από το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Παράλληλα, η εξέγερση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο δημιουργώντας έναν ισχυρό συμβολικό τόπο στην ιστορική μνήμη.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο διευρύνεται το ενδιαφέρον για τη μελέτη του δικτατορικού καθεστώτος και του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Νεότεροι/ες ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες στρέφονται προς την περίοδο στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνών τους. Από τη μια μεριά, το ίδιο το καθεστώς, η επιβολή του, η διεθνής θέση του, οι πολιτικές του, η καταστολή της αντίστασης στο εσωτερικό, η προπαγάνδα στο εξωτερικό κ.ά. Από την άλλη πλευρά, η άνθηση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και η πλαισίωσή του από τα διεθνή νεανικά κινήματα της δεκαετίας του ’60, οι διαφορετικές μορφές που έλαβε η αντίσταση στη χώρα μας και στο εξωτερικό, ο ρόλος της τέχνης, η μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν ορισμένες μόνο από τις θεματικές που τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και μελέτης και ελπίζουμε ότι θα συζητηθούν στη σχεδιαζόμενη διημερίδα.

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνει διημερίδα γύρω από τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων. Σκοπός της διήμερης επιστημονικής συνάντησης είναι να συμβάλει στην εξελισσόμενη έρευνα γύρω από τη δικτατορία και 2 τον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και στη γνωριμία και τον διάλογο ανάμεσα σε νέους/ες ερευνητές/τριες.

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2023 στους χώρους του Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Για τη συμμετοχή στη διημερίδα απαιτείται η αποστολή μιας σύντομης περίληψης και ενός σύντομου βιογραφικού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: labhistory[at]arch.uoa[dot]gr έως 10 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Η επιστημονική επιτροπή

  • Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αν. καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
  • Δήμητρα Λαμπροπούλου, επ. καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
  • Κώστας Ράπτης, αν. καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου