Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Ανακοινώσεις για προπτυχιακούς φοιτητές » Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

28.10.2022

Έναρξη σεμιναρίου με κωδ: ΣΑ188 "Οι βυζαντινές πόλεις κατά τη Μέση περίοδο" ακαδ. έτους 2022-2023

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου θα αρχίσουν στην αίθουσα 827 και ώρα 3:00-6:00 οι παραδόσεις του νέου προπτυχιακού σεμιναρίου Βυζαντινής Αρχαιολογίας με θέμα "Οι βυζαντινές πόλεις κατά τη Μέση περίοδο" και διδάσκοντα τον Δρ Κωνσταντίνο Ρούσσο.

Το σεμινάριο διερευνά την εξέλιξη του αστικού φαινομένου κατά τη Μέση βυζαντινή περίοδο σε σχέση με τις πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μεταξύ του 9ου και του 12ου αι. Κατά την περίοδο αυτή, παρά την κρίση που προηγήθηκε τον 7ο και 8ο αι., ο ρόλος των πόλεων παρέμεινε καθοριστικός για τη βυζαντινή κοινωνία και το κράτος. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εξετάσει τις πόλεις ως βιωμένους και συμβολικούς χώρους, διερευνώντας την αρχιτεκτονική και την τοπογραφία τους, καθώς και μια σειρά από αλλαγές στον αστικό χώρο που αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή του καθημερινού και τελετουργικού βίου στο αστικό περιβάλλον.

Έμφαση θα δοθεί σε σημαντικές πτυχές του αστικού μετασχηματισμού που μετέβαλαν τη φυσιογνωμία των πόλεων, όπως η νέα εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, οι νέες λύσεις στον οικιακό και βιοτεχνικό χώρο, τα νέου τύπου δημόσια κτήρια και οι ανοιχτοί χώροι, και οι τρόποι οχύρωσης και άμυνας.

Τρίτη 15:00 – 18:00, αίθουσα 827