Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Ανακοινώσεις για προπτυχιακούς φοιτητές » Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

Προβολή ανακοίνωσης για προπτυχιακούς φοιτητές

17.03.2021

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την Πρακτική Άσκηση 2020-2021

17-3-2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ/-ΤΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Το Τμήμα Ιστορίας και Aρχαιολογίας μέσω του συνδέσμου καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη συμμετέχει κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος  στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ της Βουλής των Ελλήνων και της Τηλεόρασης της Βουλής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 52 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, καθηγητές και φοιτητές, και θα περιλαμβάνει σεμινάρια και ομάδες δημιουργίας φοιτητικών ντοκιμαντέρ. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα βρείτε παρακάτω.

Παρακαλούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος (κατεύθυνση Ιστορίας), που φοιτούν ή έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος ενδιαφέρονται, να καταθέσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επισυνάπτοντας

  1. το βιογραφικό τους
  2. αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας
  3. ένα σύντομο κείμενο (το πολύ μέχρι 500 λέξεις) στο οποίο θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι θα είναι για αυτούς/αυτές μια ωφέλιμη εμπειρία.

Οι αιτήσεις να αποσταλούν το αργότερο μέχρι την Tετάρτη 24 Μαρτίου 2021 και ώρα 16.00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση  karamanolaki@arch.uoa.gr. Η επιτροπή που θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες αποτελείται από τον αν. καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, την επ. καθ. Δήμητρα Λαμπροπούλου και τον αν. καθηγητή Σπυρίδωνα Γ. Πλουμίδη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021»

Το «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» είναι ένα διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα δημιουργικής πρακτικής άσκησης επίλεκτων φοιτητών ΑΕΙ, επιδοτούμενο επί ένα εξάμηνο από την Βουλή των Ελλήνων, με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Τηλεόρασης της Βουλής, με τη συνδρομή του Τμήματος Επιμόρφωσης της ΒτΕ, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιάννη Σκοπετέα και 5 φοιτητές/φοιτήτριες ετησίως από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ από το 2018 εξελίχθηκε σε δια-τμηματικό πρόγραμμα. Το 2020 συμμετείχαν 35 φοιτήτριες/φοιτητές και 22 σύνδεσμοι καθηγήτριες/καθηγητές, από 15 Τμήματα και 8 Πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές/φοιτήτριες, που επιλέγονται με ευθύνη των συνδέσμων καθηγητών και των Τμημάτων, παρακολουθούν αρχικά ένα τρίμηνο δια-τμηματικό σεμινάριο, που προσφέρουν εθελοντικά οι διδάσκοντες/διδάσκουσες. Έπειτα χωρίζονται σε ομάδες και, λειτουργώντας συνεργατικά, ερευνούν, προτείνουν, επιλέγουν, κινηματογραφούν, επεξεργάζονται (εικόνα, ήχο, μουσική, γραφικά) και τελικά υπογράφουν την σειρά δεκαπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα». Τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται συστηματικά από το Κανάλι της Βουλής (πρώτη μετάδοση κάθε Κυριακή 10:30-11:00 με δύο ταινίες εβδομαδιαίως), αναρτώνται στο διαδίκτυο (YouTube), συμμετέχουν σε εγχώρια φεστιβάλ, παρουσιάζονται σε ημερίδες και συνέδρια. Κατά την πρώτη τριετία (2015-2017) δημιουργήθηκαν 25 ντοκιμαντέρ με τον γενικό τίτλο «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο», ενώ στη δεύτερη τριετία (2018-2020) η συγκομιδή ξεπέρασε τα 100 «Φοιτητιβίσματα». Φέτος, εκτός από την παραγωγή των 60 περίπου νέων ταινιών, προβλέπεται η ολοκλήρωση του ιστότοπου του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ από διατμηματική ομάδα φοιτητών, καθώς και ο σχεδιασμός ψηφιακού αποθετηρίου από το Τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με Τμήματα Μετάφρασης και Διερμηνείας, θα επιδιωχθεί ο υποτιτλισμός των ταινιών, τουλάχιστον στα αγγλικά, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή (έως) 65 φοιτητριών και φοιτητών, 52 συνδέσμων και 12 συμβούλων καθηγητριών/καθηγητών, από 52 Τμήματα και 17 ΑΕΙ:

ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΣΚΤ, ΠΑΔΑ, ΠΑΝΤΕΙΟ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Πατρών, Ιονίου, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες επιλέγονται από το 4ο έτος σπουδών, επιδοτούνται επί ένα εξάμηνο από την ΒτΕ και οφείλουν να διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα έως το τέλος της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα συμμετοχής εθελοντών φοιτητών/εθελοντριών φοιτητριών από νέα τμήματα που δεν έχουν ακόμη τεταρτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες. Οι συμβάσεις των φοιτητών/φοιτητριών θα υπογραφούν μετά από συνεννόηση του Τμήματος Επιμόρφωσης της ΒτΕ με τις Γραμματείες των Τμημάτων και θα αφορούν στην περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021. Το δίκτυο του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 ΑΕΙ/Τμήματα/Σύνδεσμοι/Κατανομή φοιτητών απεικονίζεται σε συνημμένο πίνακα.

Στο πρόγραμμα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων: κινηματογραφικών, θεατρικών και μουσικών σπουδών, γραφιστικής, εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και ΜΜΕ, ψηφιακών τεχνών και μέσων, πολιτισμικών σπουδών, αρχιτεκτονικής, παιδαγωγικών σπουδών και αρχειονομίας. Για τις απαιτήσεις της φετινής θεματολογίας συμμετέχουν φοιτήτριες και φοιτητές, καθώς και σύμβουλοι και σύνδεσμοι καθηγήτριες και καθηγητές από όλα τα Ιστορικά Τμήματα της χώρας.

Θεματολογία 2021

Τη φετινή χρονιά οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα κληθούν να συνδέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, σύμφωνα με το γνωστικό τους πεδίο, με θέματα που εμπνέονται ή συνδέονται με την Επανάσταση του 1821. Για την πλαισίωση της θεματολογίας αυτής, που έχει σχέση με μνήμη, Ιστορία, εθνική ταυτότητα, θα είναι πολύτιμη η συμβολή των καθηγητών Ιστορίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην ανάπτυξη των σεναριακών ιδεών, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα έχουν την συνδρομή όλων των συνδέσμων και συμβούλων καθηγητών. Για την ιστορική τεκμηρίωση των θεμάτων θα δοθούν οδηγίες για αναζήτηση σε σχετική βιβλιογραφία, πηγές και βάσεις δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί και το ερευνητικό πρόγραμμα «Τόποι μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος-20ός αιώνας», του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.