Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Προκηρύξεις » Προβολή προκήρυξης

Προβολή προκήρυξης

16.12.2022

Υπάρχει χρήσιμη ιστορία; Σειρά διαλέξεων ακαδ. έτους 2022-2023

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Ιωάννης Δρακόπουλος» Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, ώρα 19:00

Τα Τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν στη σειρά μηνιαίων διαλέξεων με θέμα «Υπάρχει χρήσιμη Ιστορία;» (Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023).

Η τρίτη διάλεξη της σειράς θα δοθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Αριστείδη Χατζή (Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ) με θέμα «Είναι χρήσιμη η Ιστορία για τη Θεωρία των Θεσμών;»

Η σύγχρονη θεωρία των θεσμών χρησιμοποιεί εργαλεία των κοινωνικών επιστημών (κυρίως των οικονομικών) για να αξιολογήσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα μεμονωμένων θεσμών και θεσμικών πλαισίων στην επίτευξη στόχων όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μείωση της οικονομικής ανισότητας, η κοινωνική ευημερία και η ομαλή κοινωνική συμβίωση. Πολύ συχνά χρησιμοποιεί ιστορικά παραδείγματα καθώς και τα πορίσματα της ιστοριογραφίας. Θα συζητήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της χρήσης, θα αναφερθούμε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλά και στη χρησιμότητα των ερμηνευτικών εργαλείων της θεωρίας των θεσμών για τους ιστορικούς.

Το βιβλίο του Αριστείδη Χατζή, The Noblest Cause: The 1821 Greek War of Independence θα κυκλοφορήσει το 2023 στις ΗΠΑ ενώ κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά (Η Ενδοξότερη Επανάσταση: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μτφ. Νίκος Ρούσσος) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (2021).