Ελληνική αρχική σελίδα » Επιστημονικές εκδηλώσεις » Προγρ. Μεταπτ. Σπουδών » Διαλέξεις - Μαθήματα

Διαλέξεις - μαθήματα στο πλαίσιο μεταπτυχιακών σεμιναρίων των μελών ΔΕΠ του τμήματος

ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Eτήσιο σεμινάριο

 

ΤΟΝΙΑ ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΤΩΝ ΠΕΤΡΙΔΗΣ σε συνεργασία με τον ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΜΕΡΙΑΝΟ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Διεπιστημονικό Σεμινάριο
«Νίκος Οικονομίδης»

Θέμα σεμιναρίου:
«καὶ πᾶσαν πόλιν καὶ χώραν, ἀπὸ ὀργῆς, λοιμοῦ, λιμοῦ, σεισμοῦ, καταποντισμοῦ…»:

Ασθένειες, πανδημίες και φυσικές καταστροφές στο Βυζάντιο.

  • 1 Μαρτίου Έναρξη του Σεμιναρίου Εισαγωγή – Συνάντηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΠΜΣ
  • 8 Μαρτίου Χάρης Μεσσής, Η ιατρική στη σάτιρα και οι «πανδημίες» στη λογοτεχνία: οι αρρώστιες της καλοπέρασης Μάρα Βερύκοκου, Η μελέτη των ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων από την ύστερη αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα. Τα παραδείγματα του Μουσείου Μπενάκη
  • 15 Μαρτίου Διονύσης Σταθακόπουλος, Ο Μαύρος Θάνατος στο Βυζάντιο: από το τοπικό στο παγκόσμιο Νίκος Τσιβίκης, Η ημέρα μετά την καταστροφή του ύστερου 4ου αι. στην πόλη της Μεσσήνης και η σεισμική ακολουθία του 365 μ.Χ.
  • 22 Μαρτίου Ηλίας Αναγνωστάκης, Περιπτώσεις πιθανών επιδημικών κυμάτων στη βυζαντινή επαρχία και οι προτεινόμενες ερμηνείες Μιχάλης Καραμπίνης, Προσαρμοστική ικανότητα των αρχαίων κοινωνιών σε κλιματικά και φυσικά φαινόμενα
  • 29 Μαρτίου Άννα Σκλαβενίτη, Πανδημίες πριν και μετά την Άλωση: οι μαρτυρίες των πηγών (15ος-16ος αι.) Γιώργος Πάλλης, Ασθένεια, εκδημία και μεταθανάτιες φροντίδες στο μέσο και ύστερο Βυζάντιο: επιγραφικές μαρτυρίες
  • 5 Απριλίου Δεύτερη συνεργασία με τους/τις φοιτητές/ήτριες του Σεμιναρίου
  • 26 Απριλίου Μαρία Λεοντσίνη – Κέλλυ Μαυρομμάτη, Ποταμῶν ῥεῖθρα μετέστησεν: τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διαχείρισή τους (6ος-9ος αι.) Brigitte Pitarakis, From Solomon the magician to the God-chosen ruler: a renewed geography of healing
  • 3 Μαΐου Bojana Pavlović, ‘Something is rotten in the state of Denmark’ – Diseases of emperors and prominent figures as an expression of turmoil in the Empire in Byzantine narrative sources Ιωάννα Ράπτη, Χορηγίες σε «καιρούς πικρούς»: υλικές μαρτυρίες επιβίωσης από επιγραφές και σημειώσεις χειρογράφων από τη μεσαιωνική Αρμενία
  • 10 Μαΐου Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, Οι Βυζαντινοί και ο κόσμος γύρω τους: αντιμέτωποι με τον Μαύρο Θάνατο τον 14ο αιώνα Πέτρος Μπούρας-Βαλλιανάτος, Διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας στους βυζαντινούς ξενώνες
  • 17 Μαΐου Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Φυσικές καταστροφές στα υστεροβυζαντινά και πρώιμα μεταβυζαντινά χρόνια Χρυσαυγή Κούτσικου, Ασθένειες και θαυματουργές θεραπείες σε βιογραφικές εικόνες
  • 24 Μαΐου Χαράλαμπος Γάσπαρης, Αντιμέτωποι με τη δύναμη της φύσης: ο σεισμός του 1303 στην Κρήτη και οι επιπτώσεις του Αναστασία Δρανδάκη, Αναζητώντας τη θεϊκή προστασία: εικόνα και λατρευτικές πρακτικές απέναντι στις φυσικές καταστροφές και τις ασθένειες στον βυζαντινό κόσμο.
  • 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου Παρουσιάσεις φοιτητών/τριών

Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Στυλιανός Κατάκης, στα πλαίσια μεταπτυχιακού σεμιναρίου, Η Δρ. Γεωργία Αριστοδήμου (Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) θα μιλήσει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, με θέμα «Roman Sculpture in Μacedonia. An Overview».

Η ομιλία γίνεται στα αγγλικά, λόγω των πολλών φοιτητών Erasmus.

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Μάρλεν Μούλιου, στα πλαίσια του σεμιναριακού μαθήματος με Τίτλο: Συλλέκτες και Συλλογές στις 18/5/2018, πραγματοποιήθηκε μια Pop art έκθεση με συλλογές λαϊκής κουλτούρας για τις σχέσεις των ανθρώπων με τον κόσμο των πραγμάτων.

Αφίσα

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Στυλιανός Κατάκης, στα πλαίσια του σεμιναρίου με Τίτλο: Δημοσίευση ρωμαϊκών σαρκοφάγων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 7/12/2017, προσκλήθηκε και έδωσε διάλεξη η κ. A. Anguissolaννα, Καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πίζας, με θέμα: «Τhe funerary landscape of Hierapolis in Phrygia»

Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

Γιώργος Πάλλης, σεμινάριο με θέμα: '"Η Κωνσταντινούπολη μετά το Βυζάντιο: ο ρόλος της Πόλης στην καλλιέργεια της αρχιτεκτονικής και των τεχνών από την Άλωση ως την εποχή του Τανζιμάτ (1453-1856)", προσκλήθηκε και έδωσε διάλεξη η Άννα Μπαλλιάν, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Birmingham και επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, θέμα: "Οθωμανική τέχνη και εκκλησιαστική αργυροχοΐα: ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης".

Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

ΚΛΑΣΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Πάνος Βαλαβάνης -Ευρυδίκη Κεφαλίδου, σεμινάριο με θέμα: 'Οι γυναίκες στην αρχαϊκή και Κλασική Ελλάδα', προσκλήθηκαν και έδωσαν διάλεξη οι κ.κ.

12/3/2015: Βίκυ Σαμπετάι, ερευνήτρια Α΄βαθμίδος , Ακαδ. Αθηνών, θέμα: «Η ιστορία της έρευνας της εικονογραφίας των ελληνικών αγγείων»

19/3/2015: Δημ. Παλαιοθόδωρος, επίκ. Καθηγ. Παν.μίου Βόλου, θέμα: «Αγγεία και εικονογραφία. Έρευνα και μεθοδολογία»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα , σεμινάριο με θέμα: «Αναζητώντας την πολιτιστική ταυτότητα. Από τη Μέση στην Ὑστερη Χαλκοκρατία», προσκλήθηκαν και έδωσαν διάλεξη οι κ.κ.

- 18/3/15 Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ελένη Κονσολάκη παρουσίασε τους τύμβους της Τροιζήνας (Μέση/πρώιμη΄Υστερη Εποχή του Χαλκού), ειδικότερα "Η Μαγούλα στον Γαλατά της Τροιζηνίας: ένα νέο ΜΕ-ΥΕ κέντρο στον Σαρωνικό".

-30.3./15 Ο Δρ Κ. Πασχαλίδης , αρχαιολόγος στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου , προσέγγισε, με νέο τρόπο, τα ευρήματα των ταφικών κύκλων των Μυκηνών επί τόπου μπροστά στις προθήκες.

-1, 4, /15 Ο Δρ. Νικ. Παπαδημητρίου, επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, έδωσε διάλεξη σχετικά με την Μέση Εποχή του Χαλκού, γενικά , και την πρώιμη Ὺστερη Εποχή του Χαλκού, και επικεντρώθηκε , στη συνέχεια, στην περίπτωση του ΄Αργους.

-24.4./15 Η Δρ Μαρίζα Μαρθάρη , επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων , παρουσίασε όλες τις μέχρι τώρα γνωστές θέσεις των Κυκλάδων κατά την Μέση και πρώιμη ΄Υστερη Εποχή του Χαλκού, αρκετές από τις οποίες είναι ακόμη αδημοσίευτες.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Xειμερινό και Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα , σεμινάριο με θέμα:

Μυκηναϊκό σεμινάριο : Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

 

30/10/2014 : Δρ Ελένη Κονσολάκη., Επίτιμη Διευθύντρια της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, «Οι μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι στην Απάθεια της Τροιζηνίας»

20/11/2014: Ντίνα Καζά Παπαγεωργίου, Επίτιμη Προϊσταμένη αρχαιολογικών χώρων, « Κοντοπήγαδο».

18/12/2014: Δρ Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, «Οι τύμβοι του Μεγανησίου».

29/1/2015: W.D. Niemeir, ομότιμος καθηγητής, επίτιμος διευθυντής Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, «Το μυκηναϊκό ιερό στις Αβές /Καλαπόδι και το ζήτημα της συνέχειας της λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου».

 

26/2/2015: Dr Ann Louise Schallin, Κύρια ερευνήτρια Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών , «Λατρεία και τελετουργία στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών ».

19/3/2015: Δρ Χρ. Κλείτσας, Εφορεία Ιωαννίνων « Όψεις του υλικού πολιτισμού της προϊστορικής Ηπείρου: Η μαρτυρία της χαλκοτεχνίας».

11/6/2015: Aleydis Van der Moortel, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Τενεσσί, «Από τις οικίες με διαδρόμους στα μυκηναϊκά ανάκτορα : οι κοινωνικές πρακτικές ως κλειδί κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών στη νησίδα Μήτρου».


Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα και Αφροδίτη Χασιακού, σεμινάρι με θέμα: «Αναζητώντας την πολιτιστική ταυτότητα. Από τη Μέση στην Ὑστερη Χαλκοκρατία (In search for cultural identities: from the Middle to the Late Bronze Age)», εκλήθησαν και έδωσαν διάλεξη-μάθημα οι:

- Ο Δρ. Νικ. Παπαδημητρίου, επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης. Έδωσε διάλεξη σχετικά με την Μέση Εποχή του Χαλκού και την περίπτωση του ΄Αργους.

- Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ελένη Κονσολάκη παρουσίασε τους τύμβους της Τροιζήνας (Μέση/πρώιμη΄Υστερη Εποχή του Χαλκού)

- Ο Δρ Β. Κυλίκογλου, ερευνητής Α΄ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Τομέας επιστήμης υλικών) ανέλυσε τους τρόπους εξακρίβωσης της προέλευσης και τεχνολογίας της αρχαίας κεραμικής με τη βοήθεια μεθόδων των θετικών επιστημών

Επί πλέον , στη σειρά των διαλέξεων που οργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, μία Πέμπτη τον μήνα, με τίτλο, «Μυκηναϊκό σεμινάριο», είχαν περιληφθεί και προσκληθεί ειδικοί για το θέμα του φροντιστηρίου μας επιστήμονες, τους οποίους παρακολούθησαν οι φοιτητές μας. Συγκεκριμένα προσκλήθηκαν, ο Δρ Μ. Boyd, του Πανεπιστημίου του Cambridge (Απρίλιος 2014), ο οποίος μίλησε σχετικά με τους πρώιμους Μυκηναϊκούς ηγεμονικούς τάφους, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Μιχ. Κοσμόπουλος (Μάιος 2014), ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με την ανασκαφή του στην ΄Ικλαινα Μεσσηνίας και τη γένεση των Μυκηναϊκών κρατών.


Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Χειμερινό εξάμηνο

Καθηγ. Ν. Σγουρίτσα και Επικ. Καθ. Λ. Πλάτων

Θέμα σεμιναρίου: ΥΕ/ΥΜΙΙΙ τάφοι και ταφές. Ομοιότητες και διαφορές, επιδράσεις και τοπικές πολιτισμικές ταυτότητες

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένος :

22/11/2011, Κ. Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος , Εθνικό Αρχαιολογικό

Μουσείο (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), με θέμα , Οι τάφοι της Τουρλωτής και η ΥΜΙΙΙ περίοδος στην Ανατολική Κρήτη.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Eτήσιο σεμινάριο

 
ΑΘΗΝΑ ΚΟΛΙΑ-ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Διεπιστημονικό Σεμινάριο
«Νίκος Οικονομίδης»

Θέμα σεμιναρίου:
Η περίοδος των Μακεδόνων (867-1056): εποχή κρατικής και εκκλησιαστικής ανασυγκρότησης, πολιτικής και πνευματικής ακμής και ακτινοβολίας.

Έδωσαν διάλεξεις ως προσκεκλημένοι :
21/12/2011 Βασιλική Πέννα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Χρήμα και αγορά την εποχή των Μακεδόνων και Εικονογραφία και πολιτική προπαγάνδα στα νομίσματα των Μακεδόνων»

11/1/2012 Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Harvard, «Ενα αυτοκρατορικό Ψαλτήρι (Paris, gr. 139): παραστάσεις και ερμηνεία»

11/1/2012 Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Σχόλια στο DAI του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου: κεφ. 28 περί Βενετίας και κεφ. 45 περί Ιβηρίας»

18 /1/2012 Νίκη Κουτράκου, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας, «Η γλώσσα της Επικοινωνίας και η δυναμική της στις διαπροσωπικές και διεθνείς σχέσεις. Παραδείγματα από τις βυζαντινοαραβικές σχέσεις»

25 /1/2012 Iωάννης Βάσσης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Ιωάννης Γεωμέτρης: η κοινωνική διάσταση της ποίησής του»


Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγ. Ε. Μαντζουράνη

Θέμα σεμιναρίου: Η αρχιτεκτονική στην εικονογραφία της προϊστορικής Κρήτης και Κύπρου, με έμφαση στην Ύστερη Χαλκοκρατία

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-6/12/2010, Κλαίρη Παλυβού, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,"Μια αρχιτεκτονική της ευημερίας 3500 χρόνων"

ΚΛΑΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγ. Γ. Αλευρά

Θέμα σεμιναρίου: Νεκροπόλεις –Ταφές- Ταφικά έθιμα- Επιτύμβια μνημεία. Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-18/3/2011, δρ. Μ. Πωλογιώργη, "Ανασκαφή στη Φλύα (Χαλάνδρι)"
-8/4/2011, δρ. Μ. Πωλογιώργη, "Ιδιαίτερες Περιπτώσεις Κτέρισης Νεκρών"
-20/5/2011, υποψήφια δρ. Χρ. Τσούλη, "Επιτύμβια Μνημεία της Κω"
-3/6/2011, υποψήφια δρ. Μ. Τσούλη, "Νεκροταφείο Κλασικών Χρόνων στη Σπάρτη"

Καθηγ. Ε. Μπουρνιά

Θέμα σεμιναρίου: Μέθοδοι αρχαιολογικής έρευνας σε αστικό και περιαστικό χώρο.

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-24/5/2011, Δρ. Ειρήνη Γρατσία, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας ΜOnuMENTA, "Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία"

Λεκτ. Στ. Κατάκης

Θέμα σεμιναρίου: Όψεις της ελληνικής
πλαστικής κατά του Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη η:

-24/1/2011, Παυλίνα Καραναστάση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,"Οι εικονιστικοί
ανδριάντες του Αδριανού: Τεκμήρια 'φιλελληνικής πολιτικής' ή 'πολιτικού
ρεαλισμού'; "

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγ. Μ. Κωνσταντουδάκη

Θέμα σεμιναρίου: Όψεις της τέχνης στη Βυζαντινή και Βενετική Κρήτη (10ος-15ος αι.) και οι σχέσεις με άλλες περιοχές.

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-19/10/2010, Δρ. Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,"Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη"
-13/12/2010, Γεωργία Μοσχόβη, Αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, "Οι ναοί της περιοχής Κριτσάς Μιραμπέλλου και η τέχνη των τοιχογραφιών τους"
-21/12/2010, Κώστας Γιαπιτσόγλου, Αρχαιολόγος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, "Θέματα εργαστηρίων στη ζωγραφική της Κρήτης του ύστερου 13ου-πρώιμου 14ου αι."
-10/1/2011, Δημήτρης Τσουγκαράκης, Καθηγητής και Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, "Χαράγματα στις τοιχογραφίες Βυζαντινών εκκλησιών της Κρήτης και η σημασία τους"

 

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγ. Ε. Μαντζουράνη
Θέμα σεμιναρίου: Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και η σημασία της στην τέχνη της προϊστορικής Κρήτης και Κύπρου
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-24/3/2010: Καθηγ. Νίκος Ευστρατίου, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με θέμα: Αναζητώντας τους τελευταίους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στη Λήμνο και την Κύπρο: οι πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-9/6/2010: Δρ Κατερίνα Γιαννάκη (Πανεπιστήμιο Sidney), με θέμα: Η χειρονομία στη Μινωική Εικονογραφία
Λέκτωρ Γ. Παπαδάτος
Θέμα σεμιναρίου: Η μεταλλουργία του πρώιμου Αιγαίου: Αρχαιολογικές και Αρχαιομετρικές Προσεγγίσεις
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-20/4/2010: Χάρης Τσέλιος, (υποψ. Διδάκτωρ, Αρχαιολογική Υπηρεσία), με θέμα: Μυκηναϊκή Μεταλλοτεχνία
-4/5/2010: Δρ Γιάννης Μπασιάκος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με θέμα: Η μεταλλουργία του Νεολιθικού και Πρωτοχαλκού Αιγαίου
-11/5/2010: Δρ Μιχάλης Καταπότης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με θέμα: Πειραματική εκκαμίνευση χαλκομεταλλευμάτων
-18/5/2010: Δρ Γιώργος Βαρουφάκης, με θέμα: Ο σίδηρος στο μινωικό και μυκηναϊκό κόσμο
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 7/5/2010: Καθηγ. Peter Pavuk (Πανεπιστήμιο Bratislava), με θέμα: Western Anatolia in 2nd Millenium. The World beyond the Coastline

- 14/5/2010: Καθηγ. Felix Blocher (Πανεπιστήμιο Halle-Wittenberg), με θέμα: A Late Bronze Age Sanctuary on the Euphrates: Excavations at Tall Munbaqa (ancient Ekalte), Syria

- 21/5/2010: Dr. J.-M. Henke (Επιστημονικός Συνεργάτης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου), με θέμα: Observations on workshops of Cypriote terracottas in the East Aegean
ΚΛΑΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγ. Ν. Κούρου
Θέμα σεμιναρίου: Νέες προσεγγίσεις στην αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-16/10/09: Δρ Βασίλης Κιλίκογλου (EKEΦE Δημόκριτος), με θέμα: EισαγωγήστηνΑρχαιομετρία
-3/12/09: Καθηγ. Μαρία Ιακώβου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), με θέμα: Έρευνες πεδίου στην Παλαίπαφο (2006-2009). Ηπεριπέτεια της αναζήτησης του αστικού περιβάλλοντος του βασιλείου της αρχαίας Πάφου
-13/1/2010: Δρ Κατερίνα Τρανταλλίδου (Αρχαιολογική Υπηρεσία), με θέμα: Εισαγωγή στην Αρχαιοζωολογία
-17/10/2010: Καθηγ. Karl Reber (Πανεπιστήμιο Λωζάνης), με θέμα: 100 χρόνια ανασκαφών στην Ερέτρια
Καθηγ. Ό. Παλαγγιά
Θέμα σεμιναρίου: Γλυπτική, ιερά και λατρείες στην Πελοποννήσου
Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη
- 6/5/2010: η Καθηγ. Marion Meyer (Πανεπιστήμιο Βιέννης), με θέμα: Hero Cults in the Peloponnese

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Επίκ. Καθηγ. Π. Πετρίδης, Ομότ. Καθηγ. Μ. Παναγιωτίδου
Θέμα σεμιναρίου: Τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-28/4/2010: Λέκτωρ Catherine Vanderheyde (Université de Strasbourg), με θέμα: ΗΒυζαντινήΓλυπτικήτηςΚωνσταντινούπολης

-5/5/2010: Αναπλ. Καθηγ. Τόνια Κιουσοπούλου, (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με θέμα: Δύο "οίκοι" στην Υστεροβυζαντινή Κωνσταντινούπολη
-19/5/2010: Tolga Uyar ( υποψ. Διδάκτωρ του Université de Paris I - Panthéon
- Sorbonne), με θέμα: Κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ζωγραφική της Καππαδοκίας
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
και ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διεπιστημινικό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης»
Επίκ. Καθηγ. Τ. Μανιάτη-Κοκκίνη και Καθηγ. Σ. Καλοπίση-Βέρτη,
σε συνεργασία με Δρ Χρ. Αγγελίδη (Δ/ντρια Ερευνών - Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)
Θέμα σεμιναρίου: Το Βυζάντιο τον 14ο αιώνα: συρρίκνωση και εξέλιξη, αντιπαλότητες και ακτινοβολία.
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 16/12/2009: Δρ Τηλέμαχος Λουγγής (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Διοίκηση και κοινωνία στον 14ο αιώνα
- 20/1/2010: Καθηγ. Κωνσταντίνος Πιτσάκης (Νομική Σχολή – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), με θέμα: Δίκαιο και δικαιοσύνη κατά τον 14ο αιώνα
- 27/1/2010: Δρ Χαράλαμπος ΓάσπαρηςΙνστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα πρώην βυζαντινά εδάφη και η λατινική κυριαρχία τον 14ο αιώνα. (Δ/ντής Ερευνών –
Η εποχή της ανασυγκρότησης
- 3/2/2010: Ομότ. Καθηγ. – Ακαδημαϊκός Ljubomir Maksimović (Παν/μιο Βελιγραδίου – Σερβική Ακαδημία Επιστημών), με θέμα: Η ουσία της αυτοκρατορίας του Στέφανου Ντούσαν

- 17/2/2010: α. Δρ Μαρία Γερολυμάτου (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Βυζαντινοί και ξένοι έμποροι στην Κωνσταντινούπολη τον 14ο αιώνα – β. Δρ Στυλιανός Λαμπάκης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα ιστοριογραφικά έργα των Παχυμέρη, Γρηγορά και Καντακουζηνού, και τα ελάσσονα ιστοριογραφικά κείμενα του ιδ´ αιώνα
- 24/2/2010: Καθηγ. Marica Šuput (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), με θέμα: Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική στη Σερβία κατά το 14ο αιώνα
- 3/3/2010: Καθηγ. Robert Ousterhout (Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας), με θέμα: Finding a Place in History: Theodore Metochites at the Chora
- 10/3/2010: α. Καθηγ. Αγγελική Κωνσταντακοπούλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα: Η ιδεατή εικόνα της Θεσσαλονίκης στο 14ο αιώνα – β. Δρ Κρίτων Χρυσοχοΐδης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Ο Αθωνικός μοναχισμός τον 14ο αιώνα: Από το απόγειο της ακμής στη σταδιακή παρακμή
- 17/3/2010: α. Καθηγ. Τίτος Παπαμαστοράκης (Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών), με θέμα: Μυστράς και Κωνσταντινούπολη – β. Δρ Χάρις Καλλιγά, με θέμα: Μονεμβασία: «και θέσεως ευκαιρία και... πλήθος μάλιστα οικητόρων και... πολιτείας ευγένεια...»

Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Χειμερινό εξάμηνο, Επίκ. Καθηγητής Πλάτων Πετρίδης
Θέμα σεμιναρίου: Βυζαντινή μικροτεχνία: πρώτες ύλες και τεχνικές
· 31/3/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Όλγας Μαγουλά, (Dpt of Medieval History, University of Birmingham) με θέμα : "Τεχνικές Μεταλλοτεχνίας του Βυζαντινού και Δυτικού Μεσαίωνα".

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα
Θέμα σεμιναρίου: Ο πόλεμος στο Αιγαίο κατά την Εποχή του Χαλκού
· 31/3/2009, Διάλεξη του Δρ κ. Αθανασίου Νακάση, Καθηγητή Αρχαίας Τεχνολογίας Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων- Έργων Τέχνης ΑΤΕΙ-Αθήνας με θέμα: «Πολιορκία και Άμυνα"
  Εαρινό εξάμηνο, Λέκτορας Γ. Παπαδάτος
Θέμα σεμιναρίου: Ταφική Αρχαιολογία του Πρώιμου Αιγαίου
22/5/2009, Διάλεξη της δρ. Αργ. Ναυπλιώτη, επισκέπτριας ερευνήτριας του Εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με θέμα: «Η Συμβολή της Μελέτης των Ανθρωπίνων Οστών στην Αρχαιολογική Έρευνα»

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά
Θέμα σεμιναρίου H Ανδρική Μορφή στην Ολόγλυφη Μνημειακή Ελληνική Γλυπτική. Tυπολογία-Τεχνοτροπικά Γνωρίσματα- Λειτουργία- Ερμηνεία
· 24/3/2009, Διάλεξη της προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ευτυχίας Λυγκούρη, με θέμα "Ο Αρχαίος Πειραιάς και το Μουσείο του"
· 8/4/2009, Διάλεξη του αρχαιολόγουκ. Γ. Κουράγιου
με θέμα: «Ένα νέο ιερό του Απόλλωνα στη θέση
Μάντρα της ακατοίκητης νησίδας Δεσποτικό»
  Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτριες Αννα Λαιμού – Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά
Θέμα σεμιναρίου: Κυκλάδες και Ανατολική Ελλάδα: Θέματα Κεραμικής και Εικονογραφίας
· 4/5/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επιτ. Εφόρου Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Παριακή αγγειογραφία και εικονογραφία»
· 11/5/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Ξένιας Χαραλαμπίδου, με θέμα: «Η κεραμική από το Τσικαλαριό της Νάξου"
· 25/5/2009, Διάλεξη του υποτρόφου του ΙΚΥ, κ. Martin Perron, με θέμα : "Pottery, Production, Trade and Consumption habits in the Western Mediterranean during the Archaic Period: The Ionian Cups"
· 1/6/2009, Διάλεξη της Δρ κ. Μαρίας Πιπιλή, Διευθύντριας του Κέντρου Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: "Λακωνική μελανόμορφη κεραμική: ο ιδιαίτερος χαρακτήρας μιας τοπικής σχολής και οι ανατολικοελληνικές επιδράσεις της"
  Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα
Θέμα σεμιναρίου: Κλασική Αρχαιολογία. Ιερά και Αναθήματα
· Διάλεξη της Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Σεμέλης Πινγιάτογλου με θέμα "Ιερά αναθήματα του Δίου"
  Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Νότα Κούρου
Θέμα σεμιναρίου: Προκλασικά Ιερά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Πραγματο­ποι­ή­θη­καν ειδικές δια­λέξεις:
13.11.2008, Δρ Παναγιώτης Κουσούλης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου του Αιγαίου με θέμα «Θεολογία και Τελετουργία στην αρχαία Αίγυπτο »
27.03.2009 Δρ.Δρ. Αλέξανδρος Γούναρης, Αρχιτέκτων ΥΠΠΟ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με θέμα «Νηών Κατάλογος » : Ενα τεκμήριο οικιστικής;»
3.06.2009, Καθηγ. Cathy Morgan, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διευθύντρια της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, με θέμα «Houses of Men, houses of Gods: Religion and Power in early Iron Age Ithaca»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Καθηγήτρια Ν. Σγουρίτσα (σε συνδιδασκαλία με την δρ κ. Φ. Μαλλούχου - Tufano)
Θέμα σεμιναρίου: Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων
· 28/1/2008, Διάλεξη της Assist. Prof. Dr. ZeynepAktüre από το İzmir Institute of Technology (με το οποίο υπάρχει Erasmus συμφωνία) τέσσερα μαθήματα στα αγγλικά:
α. «On the politics of the display of sculptural remains in archaeological museums: the case of two Artemis Ephesia sculptures in Ephesos Museum in Selçuk, Turkey»
β. «Notes on the redisco­very, excavation, documentation and conser­vation of the Theatre of Ephesos near Selçuk, Turkey»
γ. «A historiography of modern interventions at ancient theatre and odeon remains in Greece»
δ. «Limits of modern intervention in burial mounds: the cases of Tumulus MM at Gordion, Tomb-Museum of Vergina, Tomb of Clytamnestra at Mycene»
· Διάλεξη του δρ. Αθ. Νακάση, προϊστάμενου ΔΙΤΕΑ του ΥΠΠΟ με θέμα: «Αναστύλωση και ανάδειξη του Προ­πύλου του Γυμνα­σίου Μεσσήνης»
 
Καθηγήτρια Λ. Καραλή
Θέμα σεμιναρίου: Περιβαλλοντική ανα­σύν­θεση στην προϊστορική Ελλάδα
· 8/3/2008 Διάλεξη του κ.Jun'ichiIsomae, Καθηγητή του Διε­θνούς Ερευνη­τικού Κέντρου Ιαπωνικών Σπουδών «Ni­chi­bunken» με θέμα: «Μυθολογία και Αρχαιολογία στη Σύγχρονη Ιαπωνία: Η Διαχρονικότητα της Νοσταλγίας» (Αφίσα)

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά
Θέμα σεμιναρίου: Ιερά των Ελληνιστι­κών Χρόνων στα Δωδε­κά­νησα και στη Μ. Ασία
· 18/3/08, Διάλεξη του δρ. Μ. Πετρό­που­λου, έφορου αρχαιο­τήτων, με θέ­μα: «Ο γεωμετρικός ναός στη Ρακί­τα Αχαΐας»
· 8/4/08 Διάλεξη της κ. Μ. Κουτσου­μπού, υποψήφιας διδά­κτο­ρα, με θέ­μα: «Τα Ελληνικά Ιερά από τους Γεω­μετρικούς έως και τους Κλασικούς Χρόνους»
· 15/4/08, Διάλεξη του δρ. Μ. Πετρό­που­λου, έφορου αρχαιο­τη­των, με θέ­μα: «Το Ιερό του Λυκαίου Απόλ­λωνα στην Αρκαδία»
· 4. 13/5/08, Διάλεξη της κ. E. Papuci-Wladyk, Καθηγή­τρι­ας του Πανεπιστημίου Jaggielonski της Κρα­κο­βίας, με θέμα: «Σα­ρά­ντα Χρόνια Πολωνικών Ανα­σκα­φών στην Πάφο»
 
◊ Αναπλ. Καθηγηγήτρια Α. Λαιμού
Θέμα σεμιναρίου: Αθηναϊκή μελανόμορφη κεραμική και εικονο­γραφία
· 6/11/2007 Διάλεξη της κ. Ευ. Σημαντώνη-Μπουρνιά, Καθη­γή­τρι­ας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με θέμα: «Εισα­γωγή στην Πρωτοαττική Κεραμική και Αγγειογραφία»
· 8/1/2008, Διάλεξη του κ. Κ. Ανανιάδη, υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματός μας, με θέμα: «Ο Κάλαθος και η Εικονογραφία του στον Αθηναϊκό Μελανόμορφο ρυθμό»
· 15/1/2008, Διάλεξη της κ. Μ. Πιπιλή, διευθύντριας του Κέν­τρου Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Μελα­νό­μορ­φη Αττική και Λακωνική Κεραμική: Διαφορές και Άλλη­λε­πι­δράσεις»
· 12/2/2008, Διάλεξη του κ. Δ. Πλάντζου, επίκουρου καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η τεχνοτροπική ανάλυση ως μεθοδολογικό εργαλείο στην Κλασική Αρχαιολογία»

 

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
 
Λέκτορας Δ. Παυλόπουλος
· 12/2/2008, Πρόσκληση της κ. Θ. Φ. Μαρκά­του, επίκουρης καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για παρουσίαση έρευνάς της σχετικής με τον κλασικισμό και τα ζητήματά του στη νεοελληνική γλυπτική του 19ου αιώνα
· 20/5/2008, Πρόσκληση της κ. Χ. Κανελλοπού­λου, διδάκτορος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστη­μίου Αθηνών, για παρου­σία­ση υλικού από τη διδακτο­ρική διατριβή της, με έμφαση σε ει­κα­στικές παρεμβά­σεις στην Αθήνα από το 1970 έως το 2004

 

Ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Εαρινό εξάμηνο, Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Κωνσταντου­δά­κη-Κιτρομηλίδη
Θέμα σεμιναρίου: Μνημειακή ζωγραφική της Κρήτης (12ος-15ος αι.): Η εντοίχια διακόσμηση βυζαντινών ναών της μεγαλονήσου από την εποχή των Κομνηνών στην προ­χωρημένη βενετική περίοδο.
· Διάλεξη του κ. Χ. Γάσπαρη, Ιστορικού, Κύριου ερευ­νητή στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνι­κού Ιδρύματος Ερευ­νών, με θέμα: «Το ιστορικό πλαί­σιο στη βενετική Κρήτη από τον 13ο στον 15ο αιώνα»
· Διάλεξη του κ. Μ. Πατεδάκη, Λέκτορος Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Παραδείγματα επιγραφών από τοιχογραφημένους ναούς της Κρήτης. Προβλήματα και παρατηρήσεις»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
 
Αναπλ. Καθηγήτρια Α. Λαιμού
Θέμα σεμιναρίου: Εργαστήρια γραπτής και ανάγλυφης κεραμικής της Ανατολικής Ελλάδας και η εικονογραφία τους
· 31/3/2006, Διάλεξη της κ. E. Walter-Καρύδη, Καθηγήτριας του Παν/μίου Saarbrücken, μεθέμα: «Εικονογραφικές ιδιαιτε­ρό­τη­τες στην πρώιμη αρχαϊκή αγγειογραφία: Πάρος και Ανα­το­λική Ελλάδα»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Εαρινό εξάμηνο, Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Κωνσταντου­δά­κη-Κιτρομηλίδη
Θέμα σεμιναρίου: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Βυζαντινή παράδο­ση, Αναγέννηση και Μανιερισμός, Ισπανική περίοδος
· Διάλεξη του κ. Ν. Χατζηνικολάου, Καθηγητή Πανεπι­στημίου Κρή­της, με θέμα: «Μεθοδολογικά ζητήματα μελέτης του Θεοτο­κό­πουλου».
· Διάλεξη της κ. Μ. Κασιμάτη, Επιμελήτριας Εθνικής Πινακο­θή­κης και Μουσείου Α. Σούτζου, με θέμα: «Ο θεωρητικός Lo­mazzo, ο Μανιερισμός και η τέχνη του Θεοτοκόπουλου».
· Διάλεξη της κ. Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντριας Εθνικής Πι­να­κο­θήκης και Μουσείου Α. Σούτζου, με θέμα: «Η τεχνοτροπία και η εξέλιξη του Γκρέκο στην Ιταλία και την Ισπανία»
· Ξενάγηση στα έργα του Γκρέκο στην Εθνική Πινακοθήκη».

 

Ακαδημαϊκό έτος 2003-2004

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Καθηγήτρια Γ. Κοκκορού-Αλευρά
Θέμα σεμιναρίου: Κλασική Αρχαιολογία. Μεθοδολογικές Προσεγ­γί­σεις (Έμφαση στη Γλυπτική).Πραγματο­ποι­ή­θη­καν ειδικές δια­λέξεις:
·Δρ. Ι. Μανιάτη, διευθυντή Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με θέμα: «Εισαγωγή στην Αρ­χαιομετρία»
·Δρ. Μ. Μούλιου, «Εισαγωγή στην Ιστορία των Μουσεια­κών Συλ­λογών»
 
Αναπλ. Καθηγήτρια Α. Λαιμού
Θέμα σεμιναρίου: Το έπος στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Εικονογραφική προσέγγιση
·10/6/2004, Διάλεξη του κ. Δ. Πλάντζου, διδά­κτο­ρος του Παν/­μί­ου της Οξφόρδης, με θέμα: «Η αρπα­γή του Παλλαδίου στις ελ­λη­νορωμαϊκές σφραγίδες: Εικονογραφικά πρότυπα και ερ­μη­νευτικές αποκλί­σεις»

 

ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΣΟΦΙΑ ΑΝΕΖΙΡΗ - "Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα"

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και την Γαλλική Σχολή Αθηνών, σας προσκαλούν στην τέταρτη ομιλία του κύκλου "Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στις 19.00.

Ομιλήτρια: Βίκυ Βλάχου / Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Τίτλος ομιλίας: Textiles and cooking pots: exploring small-scale craft productions within the late archaic and classical polis of Xobourgo on Tenos (Cyclades)

Για ζωντανή παρακολούθηση στην Γαλλική Σχολή Αθηνών, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, παρακαλώ να εγγραφείτε στην διεύθυνση https://u.efa.fr/eventaccess (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Προεγγραφή στο Webinar στην διεύθυνση:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_eylFUTqtS02Ge0270s3B4Q

Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΣΟΦΙΑ ΑΝΕΖΙΡΗ - VIOLAINE SEBILLOTTE CUCHET

Θέμα: "Eurykleia. Women who matter: Gender and Digital Classics"

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ "Αρχαίας Ιστορίας" θα διδαχθεί το εξής μεταπτυχιακό σεμινάριο:«Ρωμαϊκή εξουσία και τοπικές κοινωνίες»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Θέμα: "Eugenics as a secular religion"

Διάλεξη του κ. Marius Turda, reader στο Oxford Brookes University στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου "Κοινωνική Ιστορία της Υγείας"με θέμα "Eugenics as a secular religion"", Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, 17 Δεκεμβρίου 2018

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εαρινό εξάμηνο

 

ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Θέμα: "Το ελληνικό κράτος ως νέος τόπος επιχειρηματικών προσδοκιών και εγχειρημάτων (19ος-20ός αιώνας)"

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, κατά το εαρινό εξάμηνο 2018-2019, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης" θα διδαχθεί το εξής μεταπτυχιακό σεμινάριο:

Περίληψη: Η ίδρυση του ελληνικού κράτους και η σταδιακή απομάκρυνση από το θεσμικό πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα επιφέρει αλλαγές, ανατροπές, αλλά και συνέχειες στον κόσμο της οικονομίας. Η γη, το εμπόριο, οι μεταφορές και η χρηματοδότηση όλου του οικονομικού συστήματος θα γνωρίσουν σιγά -σιγά μια μεγάλη ανανέωση που θα προκληθεί από την ανάδειξη της εθνικής οικονομίας. Τομείς ιδιωτικών και κρατικών επιχειρηματικών σχεδίων:·Ο φυσικός πλούτος που συνδέεται με τις εμπορευματικές καλλιέργειες·Ο κόσμος της μεταποίησης πρώτων υλών με προορισμό την κατανάλωση (διατροφή, ένδυση)·Οι υπηρεσίες: έμποροι, μεταφορείς, χρηματοδότες

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να τεθεί το πλαίσιο αναφοράς καθώς και ερωτήματα γύρω από το ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στο ελληνικό κράτος στο ξεκίνημα του και σε ποιους τομείς της οικονομίας θα μπορούσαν να προσβλέπουν οι επίδοξοι/φιλόδοξοι επενδυτές. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα θα αναγνωριστεί το υποκείμενο ως ενεργός διαμεσολαβητής των συλλογικών διεργασιών και η ανάδειξη της βιωμένης εμπειρίας ως καθοριστικής παραμέτρου στην κατανόηση της ιστορίας, αλλά και στον «εξανθρωπισμό» της οικονομικής ιστορίας.

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Θέμα: "Η πανώλη στα Ιόνια Νησιά από τον 16ο έως τον 19ο αι."

Συμμετοχή της επ. καθ. Κατερίνας Κωνσταντινίδου στο σεμινάριο του Δικτύου για την Ιστορία της Υγείας με θέμα "Η πανώλη στα Ιόνια Νησιά από τον 16ο έως τον 19ο αι.", Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Θέμα: «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία»

Συμμετοχή της επ. καθ. Κατερίνας Κωνσταντινίδου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.", Δημοκρίτειο Παν/μιο, 27 και 28 Απριλίου 2018

Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΟΛΓΑ ΚΑΤΣΙΑΡΔΗ-HERING

Θέμα: Ego-History. 1975-2017. Η ιστοριογραφία για τον Νέο Ελληνισμό συνομιλεί με ρεύματα και τάσεις του παρελθόντος και της συγχρονίας.

Προσκλήθηκαν και συνομίλησαν με τους φοιτητές συνάδελφοι ως ακολούθως:

15.11.16 «Η πόλη και η ιστοριογραφική εξέλιξη»

Ομιλητές κ. Χρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής Παν.μίου Κρήτης, κ. Γιάννης Γιαννιτσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παν.μιο Αιγαίου, Μυτιλήνη. Θα συζητήσουν οι φοιτήτριες: Γκάναλη, Μπίσσα

22.11.16 "Ο ελληνισμός εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους (1830-1922)"

Ομιλητές κ. Παρασκευάς Κονόρτας, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Σταματόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας, Παν.μιο Μακεδονίας, κ. Σπυρίδων Πλουμίδης, Επίκ. Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ. Θα συζητήσουν οι φοιτητές/τριες: Πολυτάκη, Σαντίκαϊ

29.11.16 φοιτητές/ ιστοριογραφικά ρεύματα. Θεωρητικές προσεγγίσεις. Μεταμοντερνισμός, Cultural studies, Oικονομική Ιστορία

6.12.16 "Νεοελληνικός Διαφωτισμός" Oμιλητής κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Θα συζητήσουν οι φοιτήτριες: Πολυτάκη, Χατζησταύρου

13.12.16 «Ιστοριογραφικά ρεύματα μετά το 1975/ Ιστορία των Ιδεών/ Cultural studies»

Ομιλητές κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκ. Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ, κ. Έφη Γαζή, Αναπλ. Καθηγήτρια, Παν.μιο Πελοποννήσου, Κόρινθος. Θα συζητήσουν οι φοιτητές/τριες: Γιαννιάδη, Θεοδωρόπουλος, Παπαδημητρίου

20.12.16 «Ιστορία των Κοινοτήτων επί οθωμανικής κυριαρχίας»

Ομιλητές κ. Ελευθερία Ζέη, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, Παν.μίου Κρήτης , κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, διευθυντής ερευνών, ΕΙΕ/ΙΙΕ. Θα συζητήσουν οι φοιτητές/τριες: Λαγογιάννης, Μπίσσα, Οικονόμου

10.1.17 «Εξέλιξη Οθωμανικής Ιστορίας στην Ελλάδα και διεθνώς στη μετά το 1975 περίοδο»

Ομιλητές κ. Ελισάβετ Ζαχαριάδου, Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας Παν.μιο Κρήτης, κ.κ. Αντώνης Αναστασόπουλος και Ηλίας Κολοβός, Επίκ. Καθηγητές Οθωμανικής Ιστορίας Παν.μιο Κρήτης. Θα συζητήσουν οι φοιτητές/τριες: Οικονόμου, Παπαδημητρίου, Πούλιος

17.1.17 «Ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μεθοδολογία και έρευνα", Ομιλήτρια: κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Ιόνιο Παν.μιο Κέρκυρα, και «Η Ιστορία του Επιχειρηματία και της Επιχείρησης στο ελληνικό ιστοριογραφικό παράδειγμα και οι διεθνείς αναζητήσεις", Ομιλήτρια: κ. Μαρία-Χριστίνα Χατζηϊωάννου, διευθύντρια ερευνών ΕΙΕ/ΙΙΕ. Θα συζητήσουν οι φοιτητές: Κούκος, Λαγογιάννης, Πετρόπουλος

18.1.17 , Μνήμη και την προφορική ιστορία Ομιλητές κ. Γιώργος Κόκκινος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της και κ. Δήμητρα Λαμπροπούλου, Λέκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ Θα συζητήσουν οι φοιτητές: Θεοδωρόπουλος, Πούλιος

24.1.17 «Ελληνική Διασπορά, ιστοριογραφιές διαστάσεις»

Ομιλητές κ.κ. Βάσω Σειρηνίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, ΕΚΠΑ, κ. Ίκαρος Μαντούβαλος, Επίκ. Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Κοινωνικής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Παν.μιο, Αλεξανδρούπολη, κ. Δημήτριος Κοντογεώργης, ΕΑΠ και Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Θα συζητήσουν οι φοιτητές/τριες: Αντύπας, Γιαννιάδη, Κούκος, Χατζησταύρου

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουραίου: Πρόσθετη συνάντηση για την Ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης, Ο. Κατσιαρδή και υποψ. διδάκτωρ κ. Βαγγέλης Σαράφης , και για την Ιστοριογραφία των Κομμάτων, ομιλήτρια η Αναπλ. Καθηγ. κ. Κατερίνα Γαρδίκα, καθώς και οι κ.κ. Αν. Παπαδία-Λάλα και Κατερίνα Κωνσταντινίδου, με θέμα την ιστορία της Βενετοκρατίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

 

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ - ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Νίκος ΟΙκονομίδης»:

Θέμα: 7ος - 9ος αιώνες (610-867) Περίοδος κρίσης και ζυμώσεων, ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης.

Έδωσαν διαλέξεις-μαθήματα ως προσκεκλημένοι (εκτός των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας και ερευνητών ΙΙΕ/ΕΙΕ):

1/2/2017 Ειρήνη Χρήστου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «ἡ τυραννὶς ἐκράτει τά τε τῆς βαςιλείας κατημελεῖτο…: από την αναρχία και την απραγμοσύνη στην ανασυγκρότηση και την αναμόρφωση», Στέλιος ΛαμπάκηςΙνστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ Τομέας Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.),«Οι προβληματισμοί της έρευνας για την λογοτεχνία της περιόδου 610-867»

8/2/2017 Σοφία Καλοπίση-Βέρτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η μαρτυρία της Τέχνης και αρχαιολογίας για την περίοδο 610-867. Σύντομη επισκόπηση», Ελευθερία Παπαγιάννη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Οι διατάξεις της Εκλογής των Ισαύρων περί γονικής μέριμνας»

15/2/2017 Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η αποκαλούμενη Συνέχεια Θεοφάνη. Ένα "νέο" όσο και "προβληματικό" κείμενο», Γιώργος Πάλλης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η αρχιτεκτονική γλυπτική των μεταβατικών χρόνων: δεδομένα και προβλήματα της έρευνας»

22/2/2017 Χρήστος Μακρυπούλιας (Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ΕΙΕ),«ἐπὶ τὰς τῶν θεμάτων χώρας: Οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις του 7ου και 8ου αι.», Πλάτων Πετρίδης(Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Ελλαδικοί αστικοί πυρήνες στην αυγή του 7ου αιώνα»


Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ σε συνεργασία με τους ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΑΣΠΑΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟ

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο (Διιδρυματικό):«Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)» / «The Greek-Latin World (13th-18th centuries)».

Θέμα: «Φυσικές καταστροφές και επιδημίες στην ελληνοβενετική Ανατολή».

Οργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το μάθημα διαρθρώθηκε σε 5 ανοικτές σεμιναριακές συναντήσεις (30/11/2015-11/1/2016), στις οποίες έλαβαν μέρος με διαλέξεις-παρεμβάσεις οι κάτωθι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι μαθήματος:

Κατερίνα Κωνσταντινίδου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών),

Χαράλαμπος Γάσπαρης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Κώστας Λαμπρινός Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Συνεργαζόμενοι:

Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών

Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρόδη-Αγγελική Σταμούλη, Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Αγγελική Πανοπούλου, Μαρίνα Κουμανούδη, Κώστας Τσικνάκης, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εισηγητές (εκτός από τους συνεργαζομένους):

Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός

Κατερίνα Γαρδίκα, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Νικολέττα Γιαντσή, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Παναγιώτης Ιωάννου, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μαρία Καζανάκη, Ιστορικός Μεταβυζαντινής Τέχνης

Αγλαϊα Κάσδαγλη, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μαριάννα Κολυβά, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Αναστασία Κοντογιαννοπούλου, Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Ευτυχία Λιάτα, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Αλέξης Μάλλιαρης, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ιωάννα Μπίθα, Κέντρον Έρευνας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών

Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Ιωάννης Τελέλης, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών

π. Μάρκος Φώσκολος, Βιβλιοθηκάριος και αρχειοφύλακας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου

Πρόγραμμα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

 

ΑΘΗΝΑ ΚΟΛΙΑ-ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Νίκος ΟΙκονομίδης»:

Θέμα: Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: σταθμοί στην ιστορία, κοινωνία και καθημερινότητα, πνευματική ζωή, τέχνη και ακτινοβολία.

Έδωσαν διαλέξεις-μαθήματα ως προσκεκλημένοι (εκτός των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας και ερευνητών ΙΙΕ/ΕΙΕ):

17/2/2016 Ανδρέας Γκουτζιουκώστας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Χρονολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις ορισμένων επιγραφών από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», Γιώργος Τσιαπλές (εξωτ. συνεργ. Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), «Αντιπαλότητα και συνύπαρξη δυο βυζαντινών πόλεων: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας»

24/2/2016 Ελευθερία Παπαγιάννη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Οικονομικές και νομικές πληροφορίες από το σημειωματάριο ενός ανώνυμου Θεσσαλονικέως του 15ου αιώνα», Χριστίνα Παπακυριακού (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Τα δημόσια θεάματα στη Θεσσαλονίκη κατά την ύστερη αρχαιότητα. Οι μαρτυρίες των πηγών και των αρχαιολογικών ευρημάτων»

2/3/2016 Νίκος Γκιολές (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών),
«Παλαιοχριστιανικά επιτοίχια ψηφιδωτά στη Θεσσαλονίκη. Εικονογραφικές και τεχνοτροπικές παρατηρήσεις»

9/3/2016 Γιάννης Λεοντιάδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Οι περί βασιλείας και πολιτείας απόψεις του Θεσσαλονικέως Θωμά Μαγίστρου», Παγώνα Παπαδοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Το βυζαντινό νομισματοκοπείο της Θεσσαλονίκης: παραγωγή, κυκλοφορία, ακτινοβολία εκτός αυτοκρατορίας»

16/3/2016 Πολύμνια Κατσώνη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), « Το κίνημα των ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη τον 14ο αι. Πρόσωπα και ιδεολογίες», Αναστασία Πλιώτα (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Οι επαύλεις της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας»

23/3/2016 Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Η οικιστική οργάνωση και η σημασία της Θεσσαλονίκης ως δεύτερης πόλης της Αυτοκρατορίας», Μελίνα Παϊσίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη: η πόλη σε ακμή»

30/3/2016 Ευάγγελος Χρυσός (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η Θεσσαλονίκη μεταξύ Ρώμης και Νέας Ρώμης. Το λεγόμενο Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης», Αναστασία Δρανδάκη (Μουσείο Μπενάκη), «Ένας νέος βυζαντινός επιτάφιος από τη Θεσσαλονίκη του 14ου αιώνα, στο Μουσείο Μπενάκη»

6/4/2016 Δέσποινα Μακροπούλου (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), « Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από τις ανασκαφές στους σταθμούς του υπό κατασκευήν μετρό. Τα ανασκαφικά δεδομένα και μἰα αρχαιολογική περιπέτεια σε ανασκόπηση»

13/4/2016 Μαρίνα Λουκάκη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η Άλωση της Θεσσαλονίκης του Ιωάννη Καμινιάτη με τη ματιά του φιλολόγου», Αναστασία Τούρτα (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ΕΚΒΜΜ), «Βυζαντινές εικόνες της Θεσσαλονίκης: όψεις τέχνης και ευσέβειας»

20/4/2016 Πάνος Σοφούλης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η Θεσσαλονίκη στην απόκρυφη μεσαιωνική βουλγαρική γραμματεία», Τάσος Αντωνάρας, «Εργαστηριακές εγκαταστάσεις στην αρχαία και βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

11/5/2016 Ελένη Τούντα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), « Οι σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Δύση (12ος-15ος αι.)», Παναγιώτα Ατζακά (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Ψηφιδωτά δάπεδα της Θεσσαλονίκης», Ευτέρπη Μαρκή (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), «Έργα και ημέρες του Μ. Κωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη (322-324)»

Συμμετείχαν στη Διημερίδα (26 και 27/5/2016) ως προσκεκλημένοι:

Γιώργος Λεβενιώτης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Οι μεσαιωνικές σλαβικές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Προβλήματα και ερμηνείες.
Ηλίας Αναγνωστάκης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) Η γραία και ο γέρων οίνος. Όπλα και θρυλούμενα στην πολιορκούμενη Θεσσαλονίκη κατά τον Ευστάθιο
Ελεωνόρα Κουντούρα-Γαλάκη (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Η Θεσσαλονίκη στη μακρά διάρκεια: οι ιστορικές συγκυρίες στις πηγές (με έμφαση στα αγιολογικά κείμενα του Ύστερου Βυζαντίου)
Γιώργος Βελένης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Το εικονογραφικό πρόγραμμα των ψηφιδωτών της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη. Ζητήματα σύνθεσης και ερμηνείας.
Κωνσταντίνος Ράπτης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ο εμπορικός χάρτης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης: ιχνηλατώντας τις αγορές της πόλης από τον 9ο αιώνα έως την οθωμανική κατάκτηση.

Πρόγραμμα

Κατάλογος προσκεκλημένων σεμινάριο Νίκος Οικονομίδης 2015-16

 


Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χειμερινό εξάμηνο

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Kαθηγ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Ρωμαϊκής Ιστορίας

--15.10.2014, Dr. Alexandra Eckert (Universität Oldenburg), "Sulla Epaphroditos and Sulla Felix – Two Names and a New Perspective".

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χειμερινό εξάμηνο

Αναστασια ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ σε συνεργασία με τους ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΑΣΠΑΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟ

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο (Διιδρυματικό): «Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)» / «The Greek-Latin World (13th-18th centuries)».

Θέμα: «Η προσωπογραφία της Eλληνολατινικής Aνατολής. Οι άνθρωποι και η εποχή τους» / «Prosopography of the Greek-Latin East. The people and their epoch».

Οργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το μάθημα διαρθρώθηκε σε 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Οι επτά εβδομάδες είχαν τη μορφή διδασκαλίας από την Αναστασία Παπαδία-Λάλα. Οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες αφιερώθηκαν σε ανοικτές σεμιναριακές συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος με διαλέξεις-παρεμβάσεις οι κάτωθι:

Υπεύθυνοι μαθήματος:

Αναστασία Παπαδία-Λάλα (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών),

Χαράλαμπος Γάσπαρης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Κώστας Λαμπρινός Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Συνεργαζόμενοι:

Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών

Ρόδη-Αγγελική Σταμούλη, Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Αγγελική Πανοπούλου, Μαρίνα Κουμανούδη, Κώστας Τσικνάκης, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Εισηγητές (εκτός από τους συνεργαζομένους):

Antonio Rigo, Università Ca' Foscari Venezia

Γωγώ Βαρζελιώτη, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών

Παναγιώτης Ιωάννου, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μαρία Καζανάκη, Ιστορικός Μεταβυζαντινής Τέχνης

Ράνια Καραγιάννη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Μαριάννα Κολυβά, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Αλέξης Μάλλιαρης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Δέσποινα Μιχάλαγα, Τμήμα Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Άγγελ Nικολάου-Κονναρή, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

Μαρία Ντούρου-Ηλιοπούλου, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Eλένη Σακκελλαρίου, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Συμμετείχαν με εισήγηση οι υποψήφιοι διδάκτορες: Λευτέρης Δεσποτάκης, Μαρία Μάμαλη, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Τακτικός, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου,

και οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές α΄ κύκλου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: Βασίλειος Ασημάκης, Βασιλική Γκανά, Oυρανία Δημητρίου, Xρήστος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Ράπτης, Βασίλειος Σαϊσανάς, Στεφανία Σπηλιώτη, Ελένη Σταυράκη.

Πρόγραμμα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

ΑΘΗΝΑ ΚΟΛΙΑ-ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Νίκος ΟΙκονομίδης»:

Θέμα: Από τον Αναστάσιο Α΄ στον Μαυρίκιο: Συνέχεια της παράδοσης και ανανέωση κατά τον 6ο αιώνα.

Έδωσαν διαλέξεις-μαθήματα ως προσκεκλημένοι (εκτός ΤΩΝ μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας και ερευνητών ΙΙΕ/ΕΙΕ:

Βάσω Πέννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)

Γιώργος Τσιαπλές (εξωτερικός συνεργάτης, ΙΙΕ/ΕΙΕ)

Πέτρος Κουφόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Μαρίνα Μυριανθέως-Κουφοπούλου / Νικόλας Φύσσας (Ίδρυμα Όρους Σινά) / Γεωργία Φουκανέλη (εξωτερικός συνεργάτης, ΙΙΕ/ΕΙΕ)/ Slobodan Ćurcić (Πανεπιστήμιο Princeton)/ Αντώνης Καλδέλλης (Πανεπιστήμιο Ohio) / Παναγιώτης Αντωνόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)/ Φλώρα Καραγιάννη (Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων)/ Γιάννης Βαραλής, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) / Χαρίκλεια Διαμαντή (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)/ Νίκη Κουτράκου (Δρ. Ιστορίας, Υπουργείο Εξωτερικών)/ Ελισάβετ Χατζηαντωνίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο)/ Χρήστος Μακρυπούλιας (Δρ. Ιστορίας, εξωτερικός συνεργάτης ΙΙΕ/ΕΙΕ)/ Ευγενία Χαλκιά (επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου)-Ευάγγελος Παυλίδης (Επιστ. Επιτροπή Νικόπολης)/ Δημήτρης Δρακούλης (Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μεταδιδάκτορας Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών Α.Π.Θ.)/ Ελευθερία Παπαγιάννη (Πανεπιστήμιο Αθηνών)/ Μαρίνα Παπαδημητρίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δ. Αττικής)/ Δημήτρης Λέτσιος (Πρέσβυς)

Πρόγραμμα

Κατάλογος προσκεκλημένων σεμινάριο Νίκος Οικονομίδης 2014-15

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

Καθηγ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Θέμα σεμιναρίου: Οι λόγιοι και η συμβολή τους στη διαμόρφωση κοινωνικών, ιδεολογικών ταυτοτήτων ανάμεσα στους χριστιανικούς λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 15ος-αρχές 19ου αι.
Εδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι:
20/4/2015: Antony Molho, ομότιμος Καθηγητής Ευρωπ. Ινστιτούτου Φλωρεντίας, «Λόγιοι στην Ααναγέννηση και ιστοριογραφία»
27/4/2015: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ, «Νεόφυτος Ροδινός, λόγιοι και ταυτότητες»
18/5/2015: Δρ Δημήτριος Κοντογεώργης, Διεθνές Παν.μιο Θεσσαλονίκη, «Δανιήλ Φιλιππίδης και Διονύσιος Φωτεινός: η ελληνική ιστοριογραφία ταυτότητες στις παραδουνάβιες ηγεμονίες»
25/5/2015: Νίκος Χρυσίδης, Αναπλ. Καθηγητής, Southern Connecticut State University, "Ορθοδοξία, Δύση και Ταυτότητα: Ρωσο-Ελληνικές Σχέσεις τον 17ο αι."

 

Επίκ. Καθηγ. Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Θέμα σεμιναρίου: Το βενετικό κράτος της Θάλασσας και της Στερεάς: μια συγκριτική προσέγγιση
Έδωσε διάλεξη:
8/6/2-15: Alfred Vincent, Oμότιμος καθηγ. Παν.μίου του Σίδνεϋ, «Ιστορία και μυθοποίηση στην εποχή του Μιχαήλ του Γενναίου: Τα έμμετρα χρονικά του Σταυρινού και του Ματθαίου Μυρέων»


Επίκ. Καθηγ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης- Λέκτωρ Δήμητρα Λαμπροπούλου, Θέμα σεμιναρίου: Από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση: Κοινωνία, κουλτούρα, ιδεολογία στη μεταπολεμική Ελλάδα
Εδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι:
22/4/2015: Νaoum Kaytsev,Αναπλ. Καθηγ. Παν.μίου Kliment Ochridski, Σόφιας, "History Textbooks and Nation-Building Practices in the Contemporary Former Yugoslav Republic of Macedonia", η διάλεξη δόθηκε και στο πλαίσιο του μεταπτ. σεμιναρίου των κ.κ. αναπλ. Καθηγ. Παρ. Κονόρτα και Ευ. Χατζηβασιλείου και εντός του προγράμματος ανταλλαγών Έρασμος
3/6/2015: Νίκος Φωκάς, Καθηγ. Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, EÖTVÖS LORAND παν.μιο Βουδαπέστης, «Κρίση και σύστημα πολιτικών κομμάτων. Συγκριτική ανάλυση Ελλάδας Βουλγαρίας»
16/6/2015: Luigi Cajani, Καθηγ. Παν.μίου Sapienza, Ρώμης, «The historian, the politician and the judge»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Εαρινό εξάμηνο

Επίκ. Καθηγητής Κ. Ράπτης Θέμα σεμιναρίου: Φύλο και κοινωνία στην Ευρώπη, 19ος–20ός αιώνες: Η περίπτωση των μεσαίων και κυρίαρχων τάξεων
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένες:


2/4/2015: Ανδρονίκη Διαλέτη, λέκτορας Πρώιμης Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα Από την γυναικεία οικουμενικότητα στην έμφυλη πολλαπλότητα: σύντομη ιστοριογραφική επισκόπηση της ιστορίας των γυναικών και του φύλου"

14/5/2015: Λουκία Ευθυμίου, αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) με θέμα Από τον αποκλεισμό στην ένταξη: έμφυλες προσεγγίσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γαλλίδων κατά τον 19ο αιώνα


Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Διεπιστημονικό σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης»

 

Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη- Σοφία Καλοπίση-Βέρτη σε συνεργασία με τη Στυλιανό Λαμπάκη (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.), Θέμα σεμιναρίου: «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η δυναστεία των Κομνηνών και των Αγγέλων (1081-1204)»

26/2/2014 α) Γεράσιμος Μέριανος (Εντεταλμένος ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Το κομνήνειο `σύστημα': κοινωνία και οικονομία, αντιλήψεις και πρακτικές» β) Παγώνα Παπαδοπούλου (εκλεγμένη λέκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου): «Τὰ κατὰ χώραν ἀπαιτούμενα: τομές στη νομισματική πολιτική των Κομνηνών»

5 /3/2014 Κλήμης Ασλανίδης (αρχιτέκτων): «Η αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες την εποχή των Κομνηνών»

12/3/2014 α) J. Preiser-Kapeller (Institut für Mittelalterforschung - Abteilung Byzanzforschung, Ακαδημία Επιστημών Αυστρίας): "A Collapse of the Eastern Mediterranean? New results and theories on the interplay between climate and societies in Byzantium and the Near East in the Comnenian period, 11th-13th century" β) Β. Πέννα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανμίου Πελοποννήσου); Η νομισματοκοπία του 12ου αιώνα: εικονογραφικές παρατηρήσεις.

19/3/2014 α) Μαρίνα Λουκάκη (Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών): "Λογοτεχνική σάτιρα την εποχή των Κομνηνών" β) Χ. Πέννας (δρ. Αρχαιολογίας): «Συμβολή στη βυζαντινή ζωγραφική του τέλους του 12ου αιώνα: Παναγία Κρήνα στη Χίο»

26/3/2014 α) Μ. Παρανή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου): «Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησιού της Αγίας Τριάδας της Μονής Κουτσοβέντη στην Κύπρο (περ. 1100)» β) Μαρίνα Κουμανούδη ( Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ): «Η εκκλησία στην υπηρεσία του κράτους: βενετικά εκκλησιαστικά ιδρύματα στη βυζαντινή αυτοκρατορία την εποχή των Κομνηνών»

2/4/2014 α) Mihailo Popovic (Institut für Mittelalterforschung - Abteilung Byzanzforschung, Ακαδημία Επιστημών Αυστρίας): «Πανηγύρια, κτηνοτροφία και δρόμοι στα Βαλκάνια (11ος - 12ος αιώνας)» β) Ανδρέας Γκουτζιουκώστας (Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης): "Ἁξιωματούχοι της αυτοκρατορικής γραμματείας και της απονομής δικαιοσύνης κατά την περίοδο των Κομνηνών και των Αγγέλων (1081-1204)"

9/4/2014 Μαρία Χρόνη (δρ Βυζαντινής Φιλολογίας): «Ο Συμεών Σήθ και η εξέλιξη της ιατρικής κατά την ύστερη περίοδο (μέχρι το 1204)»

30/4/2014 Ελένη Τούντα (Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης): "Πολιτικές κουλτούρες στο Νορμανδικό Βασίλειο της Σικελίας (12ος αι.): μεταξύ Δύσης και Ανατολής"

7/5/2014 α) Μαρία Γεωργοπούλου (δρ. Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης): «Βενετία και Βυζάντιο την εποχή των Κομνηνών» β) Β. Κατσαρός (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης): «Το εκπαιδευτικό σύστημα στην εποχή των Κομνηνών και των Αγγέλων»

14 /5/2014 α) Σπ. Τρωιάνος (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Δικαστήρια και δικαιοσύνη στη νομοθεσία του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού» β) Αλ. Λιαρμακόπουλος (δρ. Ιστορίας Δικαίου): «Το δίκαιο την εποχή των Κομνηνών και των Αγγέλων (1081-1204) και η Δύση»

21 /5/2014 α) Ιόλη Καλαβρέζου (Harvard University): «Αυτοκρατορική λάμψη. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας ως δεύτερος ήλιος» β) Άννα Μπαλλιάν (δρ Μουσείο Μπενάκη. Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης): «Μεσοβυζαντινός θησαυρός ασημένιων δίσκων: το Βυζάντιο και οι "ανατολικές" επιδράσεις»

28/5/2014 α) Π. Σοφούλης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Το τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας στα βόρεια Βαλκάνια (1180-1204)» β) Τζ. Δρακοπούλου (Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ): «Φορητές εικόνες της εποχής των Κομνηνών και των Αγγέλων ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση»

 

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Στο πλαίσιο του European Master in Classical Cultures

6/6/2014, διάλεξη του Καθηγ. Peter Funke (Πανεπιστήμιο Muenster), με θέμα "The role of the amphictionies in ancient Greece"


ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,

Κατεύθυνση Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, Λατινοκρατία-Βενετοκρατία

 

 

Αναστ. Παπαδία-Λάλα, Κατερ. Κωνσταντινίδου / ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το ΕΙΕ Ινστιτούτο Ιστορικών ερευνών, Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Θέμα διεπιστημονικού σεμιναρίου: "Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.). Χαρτογραφώντας τις εξουσίες. Διακυβέρνηση και κοινωνικές ιεραρχήσεις στην ελληνολατινική ανατολή, 13ος-18ος αι."

11/4/2014, έδωσαν διάλεξη οι: Michel Balard (ομότιμος καθηγητής, Université Panthéon-Sorbonne, Paris 1) με θέμα: New documents on Genoese Famagusta / Nέα έγγραφα για τη Γενουατική Αμμόχωστο, και Niccolò Zorzi (καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Πάδοβας), με θέμα: Collezionismo di manoscritti greci e di antichità tra Venezia e il Levante: La collezione della famiglia Nani (sec. XVIII ) / Το φαινόμενο του συλλεκτισμού ελληνικών χειρογράφων και αρχαιοτήτων ανάμεσα στη Βενετία και την Ανατολή: Η συλλογή της οικογένειας Νani ( 18ος αι. ).

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Χειμερινό εξάμηνο

Καθηγ. Όλγα Κατσιαρδή, θέμα σεμιναρίου, Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου (15ος-19ος αι.). Ανάμεσα στην Ιστορική Γεωγραφία, την Κοινωνική και Πολιτική Ανθρωπολογία και την οικονομική διάσταση"

27/1/2014, διάλεξη της ομότιμης καθηγ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Αλεξάνδρας Καραδήμου-Γερολύμπου, με τίτλο, "Τοπογραφική εξέλιξη της πόλης της Θεσσαλονίκης" Η διάλεξη δόθηκε και στο πλαίσιο του σεμιναρίου της κ. Μαρίας Παναγιωτίδου (Διατμηματικό ΠΜΣ: Διαχείριση Μνημείων: αρχαιολογία, πόλη και αρχιτεκτονική)

18/2/2014, διάλεξη του κ. Tudor Dinu, αναπλ. Καθηγ. του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, με τίτλο «Περιδιαβάζοντας στο Βουκουρέστι των Φαναριωτών»

3/2014, διάλεξη του διδ. του Τμημάτος μας κ. Δημητρίου Κοντογεώργη, με τίτλο "Τα λιμάνια του Κάτω Δούναβη, 19ος αι."

 

 

 

Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
και ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης»

Επίκ. Καθηγ. Τ. Μανιάτη-Κοκκίνη και Ομ. Καθηγ. Σ. Καλοπίση-Βέρτη, σε συνεργασία με Δρ Στ. Λαμπάκη (Δ/ντή Ερευνών - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Θέμα σεμιναρίου: «Ο 'βυζαντινός χώρος' κατά τον 13ο αι.: Διαμελισμός και ανακατανομή, απώλεια και ανάκτηση (1204-1282)»

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

19/12/12, Τηλέμαχος Λουγγής (Ομότ. Δ/ντής Ερευνών - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Ο πάπας Ιννοκέντιος ο Γ΄ και η Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 13ου αι.»

9/1/ 13, Eka Tchkoidze (Ilia State University, Τιφλίδα): «Η Θάμαρ (1184-1213) της Γεωργίας και η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος»

Έφη Ράγια (Μεταδιδάκτωρ - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: «Ομολογίες πίστεως του πατριάρχη Ιωάννη ΙΑ΄ Βέκκου (1275-1282)»

 

16 /1/13, Ιόλη Καλαβρέζου (Harvard University): «Ο βυζαντινός πέπλος της Γένοβας, ένα αυτοκρατορικό δώρον»

Μαρία Ντούρου-Ηλιοπούλου (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας - ΕΚΠΑ): «Η ανδεγαυική πολιτική στη Ρωμανία στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα»

23/1/13, Κωστής Σμυρλής (New York University): «Μικρομεσαίες ελίτ και κεντρική εξουσία στο Βυζάντιο του 13ου αι.»

Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα (Ομότιμη Καθηγήτρια – ΑΠΘ): Η εσωτερική οργάνωση του κράτους της Ηπείρου (1204-1267)»

6/2/13, Αικατερίνη Μήτσιου (Μεταδιδάκτωρ - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Ο βυζαντινός μοναχισμός τον 13ο αιώνα. Τομές, συνέχειες και ιδεολογία»

Γεώργιος Πάλλης (δρ. αρχαιολόγος, 24η Ε.Β.Α.): «Τομές και συνέχειες στη Στερεά Ελλάδα κατά τον 13ο αιώνα: η περίπτωση της Φθιώτιδας μέσα από την αρχαιολογική μαρτυρία»

13/2/ 2013, Πολύμνια Κατσώνη (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ): «Η βυζαντινή αγροτική κοινωνία τον 13ο αι. Μορφές εξάρτησης: πάροικοι και παροικία»

Κωνσταντίνα Μέντζου-Μεϊμάρη (Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ): «Τα γράμματα και οι λόγιοι κατά τον 13ο αιώνα»

20/2/ 2013, Alicia Simpson (Μεταδιδάκτωρ - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Οι απαρχές της αυτοκρατορίας της Νικαίας στην Βυζαντινή ιστοριογραφία»

Tolga Uyar (Associate Member of Orient & Méditerranée, C.N.R.S., Paris, Reconstructing 13th-Century 'Byzantine' Monumental Art in Cappadocia): «The church of Saint George at Ortaköy»

27/2/13, Δημήτριος Αθανασούλης (δρ. αρχαιολόγος, προϊστάμενος 25ης Ε.Β.Α.): «Από την βυζαντινή Πελοπόννησο στον σταυροφορικό Μορέα: Αλλαγές και επιβιώσεις στην οργάνωση του χώρου και στο πολιτισμικό τοπίο. Η μαρτυρία της αρχιτεκτονικής»

Μιχάλης Κάππας (δρ. αρχαιολόγος, 26η Ε.Β.Α.): «Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στον φραγκοκρατούμενο Μοριά του 13ου αιώνα: συνέχεια ή ασυνέχεια»

6/3/13, Μαρίνα Κουμανούδη (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Από την κατάτμηση στην κατάκτηση του νησιωτικού χώρου: Ζητήματα χρονολόγησης και άλλα»

Χαράλαμπος Γάσπαρης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών): «Βενετία και Γένοβα στην ανατολική Μεσόγειο τον 13ο αιώνα»

13/3/13, Σπύρος Τρωιάνος (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ): «Οι υποθέσεις διαζυγίου στα νομολογιακά κείμενα του Ιωάννη Αποκαύκου»

Ελευθερία Παπαγιάννη (Νομική Σχολή – ΕΚΠΑ): «Υποθέσεις κληρονομικού δικαίου σε αποφάσεις του Γεωργίου Βαρδάνη και του Ιωάννη Αποκαύκου»

20/3/13, Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου (Ομότιμη Καθηγήτρια - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): «Η βυζαντινή διπλωματική του 13ου αιώνα: Συνέχεια και ανατροπές»

Βασιλική Πέννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): «Εικονογραφικοί νεωτερισμοί και αντικατοπτρισμοί μιας διαμελισμένης αυτοκρατορίας: Το βυζαντινό νόμισμα κατά τον 13ο αιώνα»

27/3/13, Ιωάννα Μπίθα (Κ.Ε.Β.Μ.Τ. / Ακαδημία Αθηνών): «Αποκρυπτογραφώντας τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στο νησί των Κυθήρων»

Μαρία Παναγιωτίδη (Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ): «Προβλήματα για την τέχνη της Νίκαιας»

Κωνσταντία Κεφαλά (δρ. αρχαιολόγος, 4η Ε.Β.Α.): «Η Ρόδος τον 13ο αιώνα: Η μαρτυρία της μνημειακής ζωγραφικής»

3/4/ 2013, Αντωνία Κιουσοπούλου (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Κρήτης): «Η βυζαντινή οικογένεια τον 13ο αιώνα»

Βαρβάρα Παπαδοπούλου (δρ. αρχαιολόγος, 8η Ε.Β.Α.): «Η Άρτα την εποχή των δεσποτών»

10/4/13, Νικόλαος Χρύσης (Μεταδιδάκτωρ – Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ): «Σχίσμα και σταυροφορίες: οι απόψεις των δυτικών για τους βυζαντινούς τον 13ο αι.»

17/4/13, Παρασκευάς Κονόρτας (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ): «Η Σελτζουκική Ανατολία τον 13ο αιώνα: μουσουλμάνοι και χριστιανοί υπό ισλαμική πολιτική εξουσία.

 

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Καθηγ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering

9/4/2013, διάλεξη του κ. Ivan Parvev, καθηγ. Βαλκανικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Kliment Ochridski της Σόφιας, θέμα Double Eagles and Revolutions. Balkan liberation movements between Vienna and St. Peterburg, 1689-1829, (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Erasmus/Socrates)

Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μαθημάτων Καθηγ. Α. Λιάκου, Λέκτορος, Β. Καραμανωλάκη, Λέκτορος Δ. Λαμπροπούλου δόθηκε σειρά διαλέξεων με θέμα: «Η ιστορική σκέψη σήμερα: Εξερευνήσεις, προβλήματα, προοπτικές»

4 /3/13 , Ελένη Βαρίκα, Ομότιμη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Paris VIII, Όταν «το Τώρα συναντά το Άλλοτε. Αναμνημόνευση και αμνησία στη σύγχρονη ιστορική σκέψη.

11/3/13, Αντώνης Μόλχο, Ομότιμος καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία, Εξορία και ερμηνεία. Οι ιστορικοί και η συνθήκη της εξορίας.

1/4/13, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η αναγκαιότητα [ή εγκώμιο] της λήθης. Το υψηλό στην ιστορική εμπειρία και στην ιστοριογραφία.

8 /4/13, Γιάννος Θανασέκος, Καθηγητής, Fondation française pour la mémoire de la déportation, πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς (Fondation Auschwitz)

Χρήσεις και καταχρήσεις της έννοιας του ολοκληρωτισμού.

15 /4/13, Γιάννος Θανασέκος, Καθηγητής, Fondation française pour la mémoire de la déportation, πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς (Fondation Auschwitz)

Οι μαρτυρίες των επιζώντων των στρατοπέδων ως πηγές για την ιστορία και για τη μελέτη των μηχανισμών επιβίωσης.

13/5/13, Michael Löwy, Ομότιμος καθηγητής, Centre national de la recherche scientifique (CNRS), Walter Benjamin's conception of history and its relevance for understanding recent Latin American history

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

Επίκ. Καθηγ. Κων. Ράπτης: Θέμα σεμιναρίου: Αστικές τάξεις και μεσαία στρώματα στη νεότερη και σύγχρονη Ευρώπη

9/4/2013, διάλεξη του κ. Harald Heppner, καθηγ. Βαλκανικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Graz (Αυστρίας), θέμα The Modernisation Problem in the Habsburg-Monarchy (18.-19th cent.) (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Erasmus/Socrates)

-23/4/2013: διάλεξη των Νίκου Μέλιου και Ευαγγελίας Μπαφούνη (Ίδρυμα Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και Ιστορίας των Επιχειρήσεων με θέμα Αστική τάξη και αστική ανάπτυξη του Πειραιά


Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

Εαρινό εξάμηνο

Επίκ. Καθηγ. Σ. Ανεζίρη

Θέμα σεμιναρίου «Ζητήματα δικαίου σε επιγραφές των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων»

 

30/3/2012, Εdward Harris (Durham University, "Property records and credit relations"

27/4/2012, Καθηγήτρια κ. Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα (Νομική Σχολή Αθηνών "Δικαία δίκα",

15/6/2012, Αθηνά Δημοπούλου (Ιστορία του Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών), Ρωμαίοι και Λέσβιοι: νομικά επιγραφικά κείμενα, 2-1ος αι. π.Χ.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

 

 

Eτήσιο σεμινάριο

 

ΑΘΗΝΑ ΚΟΛΙΑ-ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ σε συνεργασία με τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΛΑΜΠΑΚΗ (Ινστιτούτο βυζαντινών ερευνών / Ε.Ι.Ε.)

 

Διεπιστημονικό Σεμινάριο

«Νίκος Οικονομίδης»

Θέμα σεμιναρίου: Η περίοδος των Μακεδόνων (867-1056): εποχή κρατικής και εκκλησιαστικής ανασυγκρότησης, πολιτικής και πνευματικής ακμής και ακτινοβολίας.

Έδωσαν διάλεξεις ως προσκεκλημένοι :

14/12/2011 α) Α. Μαρκόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Οι μεταμορφώσεις της "μυθολογίας" τού Βασιλείου Α'» β) Θ. Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Τίς δὲ συγκατάθεσις ναῷ θεοῦ μετὰ εἰδώλων; Χριστιανικές ομιλίες, αρχαίοι μύθοι και η "Μακεδονική Αναγέννηση"»

 

21/12/2011 Βασιλική Πέννα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Χρήμα και αγορά την εποχή των Μακεδόνων και Εικονογραφία και πολιτική προπαγάνδα στα νομίσματα των Μακεδόνων»

11/1/2012 Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Harvard, «Ενα αυτοκρατορικό Ψαλτήρι (Paris, gr. 139): παραστάσεις και ερμηνεία»

11/1/2012 Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Σχόλια στο DAI του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου: κεφ. 28 περί Βενετίας και κεφ. 45 περί Ιβηρίας»

18 /1/2012 Νίκη Κουτράκου, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας, «Η γλώσσα της Επικοινωνίας και η δυναμική της στις διαπροσωπικές και διεθνείς σχέσεις. Παραδείγματα από τις βυζαντινοαραβικές σχέσεις»

25/1/2012, α) Iωάννης Βάσσης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Ιωάννης Γεωμέτρης: η κοινωνική διάσταση της ποίησής του», β) Β. Βλυσίδου, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «Κοινωνικές ισορροπίες κορυφής την εποχή της Μακεδονικής Δυναστείας»

1/2/2012 α) Μ. Κάππας, δρ, Αρχαιολόγος 26ης Ε.Β.Α., «Παρατηρήσεις στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της Μακεδονικής δυναστείας» β) Κλ. Ασλανίδης, Αρχιτέκτων, υποψήφιος διδάκτωρ, «Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στα νησιά του Αιγαίου κατά την εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων: Η περίπτωση της Νάξου.»

15/2/2012 α) Alice-Mary Talbot, Eπίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Dumbarton Oaks, «Daily Life in Medieval Constantinople: Insights from the Life of St. Basil the Younger»

β) Χριστίνα Αγγελίδη, Επίτιμη Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «Ό,τι γνωρίζουμε και ό,τι υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε για τον Βασίλειο Λακαπηνό»

22/2/2012 α) C. Zuckerman, Διευθυντής Σπουδών της École Pratiques des Hautes Études και Αναπλ. Διευθυντής του Centre d'Histoire et Civilization Byzantine, «The chronology and background of the Bulgaro-Russo-Byzantine confrontation under Nicephorus Phocas and John Tzimisces» β) Γ. Πάλλης, δρ, αρχαιολόγος 24ης ΕΒΑ, «Η αρχιτεκτονική γλυπτική κατά την περίοδο των Μακεδόνων: προς την ώριμη μεσοβυζαντινή τεχνοτροπία»

29/2/2012 Glenn Peers, καθηγητής στο University of Texas at Austin, «Object lives in the Middle Byzantine Period»

7/3/2012 α) Σπ. Τρωιάνος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το δίκαιο κατά την περίοδο των Μακεδόνων: η νομοθεσία» β) Ελευθερία Παπαγιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το δίκαιο κατά την περίοδο των Μακεδόνων: η δικαστική πρακτική / η νομολογία»

7/3/2012 Κ. Πιτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «Το δίκαιο κατά την περίοδο των Μακεδόνων: η νομική θεωρία / διδασκαλία»

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,

 

Χειμερινό εξάμηνο

Καθηγ. Αντ. Λιάκος, Λέκτωρ Βαγ. Καραμανωλάκης

Θέμα σεμιναρίου: Ιστορική κουλτούρα στη δεκαετία του '60

20/12/2011, Δημήτρης Παπανικολάου, Λέκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πολιτισμικών Σπουδών και Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, "Όψεις της κουλτούρας της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα"

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,

Οθωμανική ιστορία

 

 

Εαρινό εξάμηνο

Αναπλ. Καθηγ. Παρ. Κονόρτας

Θέμα σεμιναρίου: Ιστορική δημογραφία και εθνικισμοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (19ος-αρχές 20ού αι.)

4/4/2012, Δρ Yura Konstantinova-Toteva, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ανάμεσα στον εθνικισμό και τον φεντεραλισμό στις αρχές του 20ού αι. Το παράδειγμα του Ίωνα Δραγούμη και του Dimo Hadjidimov».

 

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Χειμερινό εξάμηνο

Καθηγ. Όλγα Κατσιαρδή, θέμα σεμιναρίου, Κοινωνικές, πολιτισμικές μεταφορές ανάμεσα στου λαούς της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, 15ος-αρχές 19ου αι.

11/2011, διάλεξη της λέκτ. Βασ. Σειρηνίδου, θέμα "Βαλκάνιοι λόγιοι στην Αψβουργική Αυτοκρατορία, τέλη 18ου-αρχές 19ου"

13/12/2011, διάλεξη του κ. Δημητρίου Δημητρόπουλου, ερευνητή Β, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με τίτλο " Ο οικιακός εξοπλισμός στον ελληνικό χώρο. Πολιτισμικές μεταφορές 17-αρχές 19ου αι.".

19/1/2012, διάλεξη του κ. Ανδρέα Λυμπεράτου, Κέντρο Μεσογειακών ερευνών , Ρέθυμνο, Κρήτη, με θέμα " Η εμφάνιση των ρολογιών στο βουλγαρικό , τέλη 18ου-αρχές 19ου"

Καθηγ. Αναστασία Παπαδία-Λάλα Αστικές Κοινότητες και Αγροτικές Εγκαταστάσεις Ελλήνων στη Δυτική Μεσόγειο, 15ος-18ος αι., και επίκ. Καθηγ. Κατερίνα Κωνσταντινίδου, "Βενετική Repubblica και το Κράτος της Θάλασσας"

2/5/11, διάλεξη του ομότιμου καθηγητή κ. Alfred Vincent (Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ),

με θέμα: «Το γέλιο σε κατάσταση πολιορκίας: ο Φορτουνάτος του Φόσκολου και η εποχή του»

16/5/2011, διάλεξη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κ. Sarah Gwyneth Ross (History Department, Boston College, USA, με θέμα: «Honor and Charity: The Wills of Physicians in Late Renaissance Venice»

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εαρινό εξάμηνο

Επίκ. Καθηγητής Κ. Ράπτης

Θέμα σεμιναρίου: Φύλο και κοινωνία στην Ευρώπη, 19ος–20ός αιώνες: Η περίπτωση των μεσαίων και κυρίαρχων τάξεων

 

20/3/2012: διάλεξη της Ανδρονίκης Διαλέτη, λέκτορος Πρώιμης Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα Ιστοριογραφία του φύλου και η περίπτωση των αστών και ευγενών γυναικών της Βενετίας κατά τον 16ο αιώνα

 

29/5/2012: διάλεξη της Λουκίας Ευθυμίου, επίκ. Καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) με θέμα Κοινωνική κινητικότητα και φύλο στη Γαλλία κατά την 3η Δημοκρατία: η περίπτωση του γυναικείου καθηγητικού σώματος της Μέσης εκπαίδευσης


 


Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 

Καθηγ. Ό. Κατσιαρδή-Hering

Θέμα σεμιναρίου: Από το 'γένος', στο 'Γένος', στο 'Έθνος' / 'Ρομηοί', 'Γραικοί', 'Έλληνες' και άλλοι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κείμενα 15-19ου αι.

Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:

-7.1.2010 Ντορέττα Παπαδοπούλου, Διδάκτωρ Παν/μίου Ιονίου, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,"Συλλογική ταυτότητα και αυτογνωσία στο Βυζάντιο κατά το τέλος της μεσοβυζαντινής περιόδου"
-21.12.2010 Αναπλ. Καθηγ. Παρασκευάς Κονόρτας "Rum, Yunan : οθωμανικοί όροι για Ρωμιούς, Έλληνες και Γραικούς"
-14.12.2010 Αναπλ. Καθηγ. Τόνια Κιουσοπούλου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο "Ταυτότητες των Βυζαντινών πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 1453"
-11.1.2011 Αστέριος Κουκούδης, "'Βλάχοι/Αρωμούνοι', σε πηγές και κείμενα του 18ου -19ου αιώνα »
-Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της ειδίκευσης Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού έδωσαν επίσης διαλέξεις
-18.3.2011, ο Prof. Dr. Murat Çizakça, καθηγ. του πανεπιστημίου της Kuala Lumpur, Mαλαισίας, με θέμα Islamic Capitalism and Finance: Origins, Evolution and Future
και
- 14. 6. 2011, ο Prof. Dr. Markus Denzel, καθηγ. του Πανεπιστημίου της Λειψίας, με θέμα Greece and the Levant in the International Cashless Payment System: From the Byzantine Times up to 1914.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεμινάριο της Αν. Καθηγ. κ. Αθ. Κόλια-Δερμιτζάκη,

2/2/2011, διάλεξη του κ. Johannes Koder, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με θέμα: «Πολίτικη κουζίνα: καθημερινή διατροφή στη μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη»

Σεμινάριο της Επίκ. Καθηγ. Τρ. Κοκκίνη-Μανιάτη

18/1/2011, κ. Christo Matavov, καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας, έδωσε διάλεξη με θέμα, "Continuity and Change in Southeastern Europe 14-16th Cent." (στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών, Erasmus/Socrates)

14/6/2011, διάλεξη του κ. Markus Denzel, καθηγητή Πανεπιστημίου της Λειψίας, με θέμα, "Greece and the Levant in the International Cashless Payment System: From the Byzantine Times up to 1914"

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, μεσαιωνική ιστορία

 

Χειμερινό εξάμηνο

Επίκ. Καθηγ. Νικ. Γιαντσή

26/11/2010, Bertrand Sajaloli

"Υγρές ζώνες και «ιερό» ή πως το Θείο ρυθμίζει την φύση",

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

Σεμινάρια της Καθηγ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering και του Αναπλ. Καθηγ. Παρ. Κονόρτας

19/1/2011, κ. Christo Matavov, καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας, έδωσε διάλεξη με θέμα, "Plague Pandemics in the Preottoman and Early Ottoman Period" (στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών, Erasmus/Socrates)

 


Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Καθηγ. Κ. Μπουραζέλης, Επίκ. Καθηγ. Σ. Ανεζίρη
Θέμα σεμιναρίου: Ιστορική ερμηνεία επιγραφών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-29/3/2010: Δρ. Χριστίνα Κοκκινιά (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), με θέμα: Ο θεός αυτοκράτωρ και ο επαρχιακός διοικητής
-17/5/2010: Καθηγ. Massimo Nafissi (Πανεπιστήμιο Perugia), με θέμα: Iasos and the Hecatomnids
-31/5/2010: Dr JennyWallensten (Υποδιευθυντής της Σουηδικής Αρχαιολογικής Σχολής), με θέμα: Newgodsforanewworld: Epigraphyandtheuseofdivineepithets
και Sandra Karlsson (University of Gothenburg), με θέμα: Family images and epitaphs in Hellenistic funerary art. The case of Smyrna
-7/6/2010: Ομότ. Καθηγ. John Davies (Πανεπιστήμιο Liverpool), με θέμα: Problems of Achaean Identity on the basis of literary and epigraphic evidence
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Διεπιστημονικό Σεμινάριο
«Νίκος Οικονομίδης»
Επίκ. Καθηγ. Τ. Μανιάτη-Κοκκίνη και Καθηγ. Σ. Καλοπίση-Βέρτη,
σε συνεργασία με Δρ Χρ. Αγγελίδη (Δ/ντρια Ερευνών - Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)
Θέμα σεμιναρίου: Το Βυζάντιο τον 14ο αιώνα: συρρίκνωση και εξέλιξη, αντιπαλότητες και ακτινοβολία.
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 16/12/2009: Δρ Τηλέμαχος Λουγγής (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Διοίκηση και κοινωνία στον 14ο αιώνα
- 20/1/2010: Καθηγ. Κωνσταντίνος Πιτσάκης (Νομική Σχολή – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), με θέμα: Δίκαιο και δικαιοσύνη κατά τον 14ο αιώνα
- 27/1/2010: Δρ Χαράλαμπος ΓάσπαρηςΙνστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα πρώην βυζαντινά εδάφη και η λατινική κυριαρχία τον 14ο αιώνα. (Δ/ντής Ερευνών –
Η εποχή της ανασυγκρότησης
- 3/2/2010: Ομότ. Καθηγ. – Ακαδημαϊκός Ljubomir Maksimović (Παν/μιο Βελιγραδίου – Σερβική Ακαδημία Επιστημών), με θέμα: Η ουσία της αυτοκρατορίας του Στέφανου Ντούσαν

- 17/2/2010: α. Δρ Μαρία Γερολυμάτου (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Βυζαντινοί και ξένοι έμποροι στην Κωνσταντινούπολη τον 14ο αιώνα – β. Δρ Στυλιανός Λαμπάκης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Τα ιστοριογραφικά έργα των Παχυμέρη, Γρηγορά και Καντακουζηνού, και τα ελάσσονα ιστοριογραφικά κείμενα του ιδ´ αιώνα
- 24/2/2010: Καθηγ. Marica Šuput (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), με θέμα: Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική στη Σερβία κατά το 14ο αιώνα
- 3/3/2010: Καθηγ. Robert Ousterhout (Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας), με θέμα: Finding a Place in History: Theodore Metochites at the Chora
- 10/3/2010: α. Καθηγ. Αγγελική Κωνσταντακοπούλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα: Η ιδεατή εικόνα της Θεσσαλονίκης στο 14ο αιώνα – β. Δρ Κρίτων Χρυσοχοΐδης (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), με θέμα: Ο Αθωνικός μοναχισμός τον 14ο αιώνα: Από το απόγειο της ακμής στη σταδιακή παρακμή
- 17/3/2010: α. Καθηγ. Τίτος Παπαμαστοράκης (Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών), με θέμα: Μυστράς και Κωνσταντινούπολη – β. Δρ Χάρις Καλλιγά, με θέμα: Μονεμβασία: «και θέσεως ευκαιρία και... πλήθος μάλιστα οικητόρων και... πολιτείας ευγένεια...»
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Καθηγ. Ό. Κατσιαρδή-Hering
Θέμα σεμιναρίου: Φιλία, Συναισθήματα, το Εγώ σε ελληνικά κείμενα του 15ου ως τις αρχές του 19ου αι.
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-8/12/2009: Χαράλαμπος Μηνάογλου, (υποψ. Διδάκτωρ), με θέμα: Εγώ ο Φαναριώτης. Η ανάδυση της ατομικότητας στη φαναριώτικη πραγματικότητα του 18ου αιώνα
-15/12/2009: Δρ Μαρία Παπαθανασίου, (Πανεπιστήμιο Βιέννης και Ανοικτό Πανεπιστήμιο), με θέμα: Διαδρομές και ταυτότητες περιπλανώμενων τεχνιτών: Δύο ζαχαροπλάστες στην Ευρώπη του 19ου αιώνα
-22/12/2009: Δρ Ίκαρος Μαντούβαλος, (συνεργάτης σε ερευνητικό πρόγραμμα Ακαδημίας Αθηνών), με θέμα: Συναίσθημα ή λογική; Ηθικά διλήμματα μέσα από την επαγγελματική αλληλογραφία της οικογένειας Μάνου στην Πέστη (19ος αι.)
-12/1/2010: Επίκ. Καθηγ. Κώστας Ράπτης, (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με θέμα: Μεταξύ ατομικότητας και κοινωνικών συμβάσεων: το Αριστοκρατικό Εγώ κατά τον 19ο και πρώιμο 20ό αιώνα.
-28/1/2010: Καθηγ. WolfgangSchmale, (Πανεπιστήμιο Βιέννης), με θέμα: TheConstructionofMasculinityandtheNational. Η διάλεξη δόθηκε στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Καθηγ. Α. Παπαδία-Λάλα με τη συνεργασία της Λέκτορος Κ. Κωνσταντινίδου
Θέμα σεμιναρίου: Το φυσικό περιβάλλον στην ελληνοβενετική Ανατολή
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-21/4/2010: Καθηγ. AndreaNanetti, (Πανεπιστήμιο Bologna), με θέμα: PaleografiaeDiplomaticadelloStatovenetodamare
-12/5/2010: Ομότ. Καθηγ. Γεώργιος Πλουμίδης, (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα: Δρόμοι και ταχυδρομείο στη Δύση και στα Βαλκάνια, 16ος αιώνας – αρχές 19ου αιώνα
-2/6/2010: Αναπλ. Καθηγ. MoniqueO'Connell, (Wake Forest University), με θέμα: TheNatureofVenetianEmpire: JustifyingExpansionintheFifteenthCentury
Επίκ. Καθηγ. Ε. Χατζηβασιλείου και Αναπλ. Καθηγ. Α. Μπάλτα
Θέμα σεμιναρίου: Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, 1843-1967
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
-1/12/2009: Καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος (ΕΚΠΑ), με θέμα: Μεταπολεμικές βουλευτικές εκλογές
-8/12/2009: Χρήστος Χρηστίδης (υποψ. Διδάκτωρ) με θέμα: Ανένδοτος αγώνας
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Επίκ. Καθηγ. Ν. Γιαντσή
Θέμα σεμιναρίου: Πανεπιστήμιο και Κοινωνία στην Ευρώπη των Ύστερων Μεσαιωνικών Χρόνων. Το παράδειγμα της Σορβόννης
Έδωσαν διάλεξη ως προσκεκλημένοι οι:
- 24/11/2009: Καθηγ. DanielleBuschinger(Université d'Amiens) με θέμα: Το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και τα αστικά χρονικά του Μεσαίωνα.
- 30/11/2009: Καθηγ. J.-L. Chassel(Université Paris-X Nanterre) με θέμα: Οι σφραγίδες των Πανεπιστημίων και των καθηγητών τους κατά τον Μεσαίωνα. Πληροφορίες και τεκμήρια για την πανεπιστημιακή ζωή.
- 20/1/2010: Ομότ. Καθηγ. Βασίλης Κρεμμυδάς (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα: Κοινωνίες σε μετάβαση: από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό (12ος-16ος αι.)
Επίκ. Καθηγ. Κ. Ράπτης
Θέμα σεμιναρίου: Ευγενείς και ευγένεια στην Ευρώπη, 19ος - πρώιμος 20ός αιώνας
Έδωσε διάλεξη ως προσκεκλημένη
- 13/1/2010: η Λέκτ. Κατερίνα Κωνσταντινίδου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με θέμα: Η αριστοκρατία της Βενετίας

 

Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Διεπιστημονικό σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης»
 

Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη- Σοφία Καλοπίση-Βέρτη σε συνεργασία με τη Χριστίνα Αγγελίδη (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.), Θέμα σεμιναρίου: «Το Βυζάντιο τον 11ο αιώνα: Εποχή κοινωνικών αλλαγών, εδαφικών ανακατατάξεων και άνθησης του πνευματικού βίου και της τέχνης»

17/12/2008 Β. Πέννα (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), «Παλαιὸν λογάριον ρωμανᾶτον, τραχὺ μονομαχᾶτον... πρός δε καὶ μιχαηλᾶτον: Επισκόπηση της βυζαντινής νομισματοκοπίας του ενδέκατου αιώνα»

14/1/2009 α) J.-Cl. Cheynet (Université Paris IV): «The administrative evolution in the eleventh-century» β) A. Μαρκόπουλος (Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Ιστοριογραφικές τάσεις τον ενδέκατο αιώνα»

21/1/2009 Στ. Λαμπάκης (Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.): «Σχόλια στην ποίηση του ενδέκατου αιώνα»

4 /2/2009 Α. Τσάκαλος (διδάκτωρ Αρχαιολογίας): «Το Karanlik kilise και η μνημειακή τέχνη του 11ου αιώνα στην Καππαδοκία»

11/2/2009 Τ. Παπαμαστοράκης (επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Τέχνη και διπλωματία τον 11ο αιώνα».

18/2/2009 Κ. Πιτσάκης (Νομικὴ Σχολὴ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης):
«Ο ενδέκατος αιώνας στην ιστορία του δικαίου: μία ανιαρή μεταβατική περίοδος ή ένας σπουδαίος νομικός αιώνας;»

25/2/2009 Η. Αναγνωστάκης (Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.): «Ο Ηλίας του Μιχαήλ Ψελλού»

1/4/2009 α) P. Magdalino (Koç University, Κωνσταντινούπολη): «Μιχαήλ ο Γραμματικός. Ένας λίγο γνωστός ποιητής του 11ου αιώνα» β) Ι. Καλαβρέζου (Harvard University): «Δυνατότητες και όρια μιας κριτικής: το ψαλτήρι 752 στο Βατικανό»

 

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Εαρινό εξάμηνο, Λέκτωρ Σοφία Ανεζίρη
Θέμα σεμιναρίου: Το Γυμνάσιο κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους: επιγραφικές μαρτυρίες για το θεσμό και τη λειτουργία του
· 28/5/2009, maitre de conférences στο Παν/μιο Lille III, Α. Chankowski, με θέμα "Décrets relatifs aux institutions éducatives à Ilion"

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Εαρινό εξάμηνο, Επίκ. Καθηγ. Ειρήνη Χρήστου
Θέμα σεμιναρίου: Η εποχή της Εικονομαχίας. Εποχή πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών αναταράξεων
· 9/6/2009, ο καθηγ.του Université Catholique της Louvain κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος με θέμα «Η ιστορική αξιοπιστία των αγιολογικών κειμένων».
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
◊ Αναπλ. Καθηγήτρια Μ. Ευθυμίου
Θέμα σεμιναρίου: Έλληνες και Σέρβοι κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Μία σύγκρουση κοινωνιών και επαναστάσεων
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Βάσω Ψιμούλη, Ιστορικός, πρώην διευθύντρια ΓΑΚ, Ίκαρος Μαντούβαλος, Διδάκτωρ Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Σπύρος Πλουμίδης, Λέκτωρ Ιστορίας
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
◊ Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Αν. Παπαδία-Λάλα
Θέμα σεμιναρίου: Αστικές Κοινότητες και Αγροτικές Εγκαταστάσεις Ελλήνων στη Δυτική Μεσόγειο, 15ος-18ος αι.
· 29/4/2009, ο καθηγ. του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κ. Alfred Vincent με θέμα «Σε αναζήτηση της βενετοκρατούμενης Κρήτης: Οι αναμνήσεις του Τζουάνε Παπαδόπουλου (1696)»

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Επικ. Καθηγητής Κ. Ράπτης (χειμ. εξάμηνο)
Θέμα σεμιναρίου: Αστικές τάξεις, αστική κοινωνία και αστικότητα στην Ευρώπη κατά τον 19ο και πρώιμο 20ό αιώνα
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι:
· 2/12/2008 οι Ν. Μέλιος, επιμελητής στο Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε. και Λ. Μπαφούνη, Δ/ντρια Ιστορικού Αρχείου Δήμου Πειραιά με θέμα: Αστική τάξη και αστική ανάπτυξη του Πειραιά
· 3/2/2009 η Dr. Annemarie Steidl, διδάσκουσα και επιστημονική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης με θέμα: Mobility and Stability of Central European Artisans. The Case of Vienna in the 18th and 19th Centuries
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
23/2/2009, Ο καθηγητής του Open University, συγγραφέας του βιβλίου The Birth of the Museum, κ. Tony Bennett, προσκεκλημένος του καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου και με την υποστήριξη του British Council, έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο των European Doctorate Seminars, με θέμα Governmentality and Culture: Theoretical and Historical Approaches. (Πρόσκληση)

 

Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Λέκτορας Σ. Ανεζίρη
Θέμα σεμιναρίου: Επιγραφικές μαρτυρίες για γιορτές και αγώ­νες της ελληνιστικής και αυτοκρατορικής εποχής
· 12/6/2008, Διάλεξη του κ. Α. Θέμου, Υποδιευθυντή του Επι­γρα­φικού Μουσείου με θέμα: «Αδημοσίευτη επιγραφή καθιε­ρώσεως αγώνων από το Εξωχώρι Καρδαμύλης»

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Επ. Καθηγήτρια Τρ. Μανιάτη-Κοκκίνη
Θέμα σεμιναρίου: Τα κρατικά βυζαντινά έγγραφα της ύστερης περιόδου (από τον 11ο αι. στο α΄ μισό του 15ου αι.
· 4/12/2007, Διάλεξη της κ. Μ. Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Τα πλαστά έγγραφα στους μέσους χρόνους. Κριτήρια πλαστότητας. Στόχοι και τεχνικές»
· 18/4/2008 Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας κ. I. Popova (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Έρασμος / Σωκράτης)παρέδωσε σεμιναριακό μάθημα στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές της Βυζαντινής Ιστορίας με θέμα «Byzantium and Italy. Aspects of the Cultural Interaction 14th – 15th Centuries»

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
 
· 14/5/2008, Η Δρ του Πανεπιστημίου του Graz κ. Ul. Tischler-Hofer, (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Έρα­σμος / Σωκράτης) παρέδωσε σεμιναριακό μάθημα στους μετα­πτυ­χιακούς φοιτητές του Τμήματός μας με θέμα «Suppressing Heritage. The Historical Power of In-Between Spaces. The Example of Thrace»
· 8/4/2008, Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας κ. I. Popova (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προ­γράμματος Έρασμος / Σωκράτης) παρέδωσε σεμιναριακό μάθη­μα στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίαςμε θέμα: «Aeneas Sylvius Piccolomini (Pope Pius II) and the Balkans in the 15th Century»
· 23/5/2008, Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μάλτας, κ. V. Mallia -Milanes, (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμ­ματος Έρασμος / Σωκράτης) έδωσε διάλεξη με θέμα 'In the Servi­ce of the Poor: The Charitable Character of the Hospi­taller Order of St John', στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής επι­στη­μονικής συνάντησης του Τμήματός μας με θέμα «The Worlds of the Mediterranean»(Ιστορικό Αρχείο του Παν/μίου Αθηνών).
◊ Καθηγήτρια Ό. Κατσιαρδή-Hering
Θέμα σεμιναρίου: Όψεις της Ιστορίας της Οικογένειας στη νεότερη Ελληνική Ιστορία (15-19ος αι.) σε σύγκριση με μορφές οικογένειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Βασική πηγή: Διαθήκες
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Χρ. Λούκος, Καθηγητής Ιστο­ρίας Νεότερου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαι­ο­λογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μ. Τομαρά-Σιδέρη, Αν. Καθηγήτρια, Πάντειο Παν/μιο, Β. Σειρηνίδου, Λέ­κτωρ Ιστο­ρίας του Νέου Ελληνισμού, ΕΚΠΑ, Ί. Μαντού­βαλος, διδάκτωρ Ιστορίας, ΕΚΠΑ.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
· 7/5/2008, Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Robert Young, προσκεκλημένος του καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου,έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο των European Doctorate Seminars, μέ θέμα On Postcolonialism. (Πρόσκληση)

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Επ. Καθηγητής Κ. Ράπτης
Θέμα σεμιναρίου: Ευγενείς και ευγένεια στην Ευρώπη, 19ος–πρώιμος 20ός αιώνας
· 20/2/2008, Διάλεξη του Jr. Prof. Dr. M. Reznik, (στο πλαί­σιο των ανταλλαγών του προγράμματος Έρασμος / Σωκράτης) από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ιστορίας Τεχνικού Πανεπιστη­μίου Chemnitz Σαξωνίας με θέμα «Bohemian Aristo­cracy»
◊ Επ. Καθηγήτρια Ν. Γιαντσή
Θέμα σεμιναρίου: Η διαμόρφωση της λαϊκής ιδεολογίας στη Δ. Ευρώπη: Εκκλησία και λαϊκές εξεγέρσεις
· 15/ 5/ 2008, Διάλεξη του κ.Fr. Neveux, Πανεπιστήμιο Caen, με θέμα: Πολιτικές εξεγέρσεις στις πόλεις της Βόρειας Γαλλίας κατά τα μέσα του 14ου αιώνα. (Αφίσα)

 

Ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
 
◊ Καθηγήτρια Ό. Κατσιαρδή-Hering
Θέμα σεμιναρίου: Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου (15ος-19ος αι.). Αστικές, οικονομικές και κοινωνικές όψεις
·Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Χρ. Αγριαντώνη, Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, Μ.-Χρ. Χατζηιωάννου, διευθύντρια ερευνών στο ΙΝΕ/ΕΙΕ, Δ. Βλάμη, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας Μέσου και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Γ. Γιαννιτσιώτης, Λέκτωρ Ιστορίας του Παν/μίου Αιγαίου (Μυτιλήνη)
◊ Επ. Καθηγήτρια Μ. Ευθυμίου
Θέμα σεμιναρίου: Ελληνική εμπορική ναυτιλία
·Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Β. Κρεμμυδάς, Παν/μιο Αθη­νών, Τζ. Χαρλαύτη, Παν/μιο Ιονίου, Κ. Δαμιανίδης, μελετητής παρα­δο­σιακής ναυπηγικής

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Λέκτορας Κ. Ράπτης
Θέμα σεμιναρίου: Αστικές τάξεις, αστική κοινωνία και αστικότητα στην Ευρώπη κατά τον 19ο και πρώιμο 20ό αιώνα
·15/12/2006 Διάλεξη του κ. Γ. Γιαννιτσιώτη, Λέκτορα του Τμή­μα­τος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Παν/μίου Αι­γαί­ου, με θέμα «Αστοί και αστικότητα στην πόλη: ευρωπαϊκό πλαί­σιο και η περίπτωση του Πειραιά»
·12/1/2007, Διάλεξη του κ. Σ. Ρούσσου, Λέκτορα του Τμήμα­τος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών - Πάντειο Παν/μιο, με θέμα «Μέση Ανατολή: μια θνησιγενής αστικότητα»

 

Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Καθηγητής Κ. Μπουραζέλης
Θέμα σεμιναρίου: Η ιστορική ερμηνεία επιγραφικών κειμένων από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο
· 15/12/2005: Prof. O. van Nijf (University of Groningen), «Asso­ci­ations 
of athletes and performers in the Hellenistic and roman periods»
· 24/1/2006: Δρ. Α. Μακρή, «Ξένοι στους εφηβικούς καταλό­γους της 
Μεσσήνης»

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
 
· 27/2/2006Univ. Prof. DrO. JensSchmitt (καθηγητής Νοτι­οα­να­τολικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Πανεπιστημίου Βιέννης) παρέ­δωσε σεμιναριακό μάθημα με θέμα: «Ιδεολογικές χρήσεις του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμεπη» (Ιστορικό Αρχείο Πανε­πι­στημίου Αθηνών)
◊ Καθηγήτρια Ό. Κατσιαρδή-Hering
Θέμα σεμιναρίου: Η εικόνα των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κείμενα της περιόδου 15-19ου αι.
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Δρ παν/μίου Παρισίων (Σορ­βόν­νης) Μ. Τσικαλουδάκη, η Δρ παν/μίου Σόφιας Μ. Κοτζά­μπαση, η Δρ. Παν/μίου Παρισίων (Σορβόννης) και ερευνήτρια στο ΙΝΕ/ΕΙΕ κ. Ι. Βιγγοπούλου και η Δρ Παν/μίου Αθηνών κ. Ο. Βαρόν-Vassard

 

 

Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
· 22/4/2005, Dr N. Danova (Institute for Balkan Studies, Ακαδημία Σόφιας) διάλεξη με θέμα: «Το γέλιο στα Βαλκάνια την εποχή του Διαφωτισμού», στο πλαίσιο της ημερίδας των μεταπτυχιακών σπουδών της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. (Πρόγραμμα)
Χειμερινό εξάμηνο, σεμινάριο της Καθηγήτριας Ό. Κατσιαρδή-Hering
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Δρ Β. Σειρηνίδου, η Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Λ. Βεντούρα, και ο Δρ κ. Γ. Καραχρήστος, ο υποψήφιος διδ. κ. Μ. Βαρλάς.
◊ Επ. Καθηγήτρια Μ. Ευθυμίου
Θέμα σεμιναρίου: Η Επανάσταση του 1821
· Δίδαξαν ως προσκεκλημένοι οι: Π. Λέκκας, Παν/μιο Θεσ/νίκης, Δ. Τζάκης, Παν/μιο Ιονίου, Ι. Κουμπουρλής, ΕΙΕ και Ν. Ροτζώκος, Παν/μιο Θεσ/νίκης.
Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Α. Παπαδία-Λάλα
Θέμα σεμιναρίου: Ελληνικές Αστικές Κοινότητες και Αγροτικές Εγκαταστάσεις στη Δυτική Μεσόγειο, 15ος-18ος αι.
· Διάλεξη της καθηγήτριας κ. Χρ. Μαλτέζου, Διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπου­δών Βενετίας, με θέμα: «Η Βενετία των Ελλήνων»
· Διάλεξη του καθηγητή κ. Α. Vincent (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ Αυστραλίας), με θέμα: «Αναμνήσεις και Ιστορία. Η Κρήτη του Ιωάννη Παπαδόπουλου»
· Μάθημα του κ. Α. Μάλλιαρη, λέκτορα του Ιονίου Πανεπιστη­μίου, με θέμα «Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην ιστορική γνώση», Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

 

Ακαδημαϊκό έτος 2003-2004

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Καθηγητής Κ. Μπουραζέλης
Θέμα σεμιναρίου: Τα προβλήματα λατρείας των ηγεμό­νων στον αρ­χαίο κόσμο
· 29/1/2004: Dr. Martin Kreeb, «Τιμητικά μνημεία των Αττα­λι­δών στην Αθήνα»

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
◊ Επ. Καθηγήτρια Τρ. Μανιάτη-Κοκκίνη
Θέμα σεμιναρίου: Κοινωνία και οικονομία στην ύπαιθρο και στις πόλεις από τον 11ο έως τον 15ο αι.
· 20/1/2004 Διαλέξεις του βυζαντινολόγου και λέκτορα Με­σαι­ω­νι­κής Ιστορίας του Παν/μίου Νorthumbria-Newcastle A. Harvey, με θέμα: «The state, money and markets, 11th-12th centu­ries» και «Imperial estate in the 11th century»

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία)
 
Στο πλαίσιο σεμιναρίων της Καθηγήτριας Ό. Κατσι­αρ­δή-Ηering
· Μάρτιος 2003 Ο Univ. Prof. Dr. M. Mitterauer (Παν/μιο Βιέννης, Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας) παρέδωσε 4 δίωρα σεμιναριακά μαθήματα σε Θέματα Ιστορικής Ανθρωπολογίας και έδωσε διάλεξη στην αγγλική με θέμα «Διαστάσεις του Ιερού. Προσεγγίσεις ενός ιστορικού»
· 30/4/2004 Α.o.Univ. Prof. Dr H. Heppner, (Παν/μίου Graz), (στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Έρασμος / Σωκράτης), παρέδωσε μαθήματα με θέματα «The Background for the period of Greek Revolution: The Balkans and the Romanian Principalities» και «The Background for the period of Greek Revolution:the Habsburg Monarchy and Russia»
· 3/5/2004 Α.o. Univ. Prof. Dr H. Heppner, (αναπληρωτής καθηγητής Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Παν/μίου Graz), θέμα: «Capital Building in South Eastern Europe»
 
Εαρινό εξάμηνο, Καθηγήτρια Α. Παπαδία-Λάλα
Θέμα σεμιναρίου: Εξεγέρσεις και επαναστάσεις στο βενετο­κρα­τούμενο ελληνικό χώρο (13ος-18ος αι.). Μύθος και πραγμα­τι­κό­τητες
· Διάλεξη του κ. Δ. Αρβανιτάκη, επιστημονικού συνεργάτη του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα: «Το Ρεμπελιό των Ποπολά­ρων στη Ζάκυνθο (1628)»

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Χειμερινό εξάμηνο, Λέκτορας Κ. Ράπτης
Θέμα σεμιναρίου: Πολιτισμός και καθημερινή ζωή των ανώ­τε­ρων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων στην Ευρώπη από την εποχή του Διαφωτισμού ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρότυπα και πρακτικές – προσλήψεις και αντιστάσεις στη βάση της κοι­νωνικής πυραμίδας
· Διάλεξη της κ. Άν. Καρακατσούλη, Λέκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Αθηνών, με θέμα: «Η Revue de Deux Mondes και οι γαλλικές ελίτ»
· 1/12/2003, Διάλεξη του Prof. Dr. J. Ehmer, Καθηγητή Νε­ότερης ιστορίας Πανεπιστημίου Salzburg, στο Ιστορικό Αρ­χείο του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Artisanal Tradition and Modernization in 19th century Europe»

 

 

(Τελευταία ενημέρωση: 9/1/2020)