Ελληνική αρχική σελίδα » Έρευνα » Ανασκαφές » Καρδάμαινα, Κως » Ο παλαιοχριστιανικός οικισμός » Η ανασκαφική έρευνα » Φάση Ι

Αλάσαρνα, η ανασκαφική έρευνα: Φάση Ι (περίπου 400-554)

Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
του οικισμού της Αλάσαρνας
Οικισμός, στρώμα καταστροφής
Κατά την πρώτη φάση ζωής της παλαιοχριστιανικής Αλάσαρνας ο οικισμός αναπτύχθηκε και άνθισε ως εμπορικός σταθμός της ανατολικής Μεσογείου. Η λήξη της συνδέεται με τον καταστρεπτικό σεισμό του 554 που συνοδεύτηκε από παλιρροϊκό κύμα το οποίο προκάλεσε τον θάνατο πολλών κατοίκων αλλά και την κατάρρευση οικοδομικών συγκροτημάτων.

Ο σεισμός αυτός μαρτυρείται από τον Αγαθία (Αγαθία Σχολαστικού, Ιστορίαι 2,16) ιστορικό του 6ου αι, ο οποίος έτυχε τις ημέρες του σεισμού να ταξιδεύει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αλεξάνδρειας με ενδιάμεσο σταθμό την Κω. Τη μαρτυρία του Αγαθία επιβεβαιώνει ένα παχύ στρώμα καταστροφής το οποίο εκτείνεται σε ολόκληρο το εύρος της ανασκαφής και αποτελείται από πέτρες, κεραμίδες και κονιάματα από τους τοίχους και τις στέγες των οικοδομημάτων που κατέρρευσαν καθώς και από πλήθος θραυσμάτων αγγείων, αλλά και άλλων ειδών καθημερινής χρήσης που καταπλακώθηκαν.