Ελληνική αρχική σελίδα » Έρευνα » Ανασκαφές » Καρδάμαινα, Κως » Ο παλαιοχριστιανικός οικισμός » Ιστορικό της έρευνας

Παλαιοχριστιανική περίοδος: Ιστορικό της έρευνας

Η μακρόχρονη ανασκαφική έρευνα στην Κω έφερε στο φώς σημαντικό αριθμό βασιλικών και πλούσια δείγματα γλυπτικής, επιγραφών, ψηφιδωτών δαπέδων και κινητών ευρημάτων - κυρίως κεραμικής - της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Η θέση της βασιλικής της Αγ.
Θεότητας σε σχέση με το ιερό του
Απόλλωνα και τον παλαιοχριστιανικό
οικισμό.

Ειδικότερα στην περιοχή της Αλάσαρνας – στο σημερινό χωριό της Kαρδάμαινας – στις αρχές του 20ου αι., οι γερμανικές ανασκαφές υπό τον αρχαιολόγο Rudolph Herzog, που αναζητούσε τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, έφεραν στο φως την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Θεότητας.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και αίθριο, με μήκος 60μ, αξιόλογα ψηφιδωτά καθώς και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαίο υλικό. Ειδικότερα, στον ανασκαφικό χώρο, έχουν βρεθεί διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μαρμάρινα τμήματα, όπως επιθήματα ή αμφικιονίσκοι.

Μαρμάρινο επίθημα
κιονίσκου διακοσμημένο
με σταυρό

 

Μαρμάρινος αμφικιονίσκος παραθύρου

Πολύ αργότερα, το 1992, η ‘Ερση Μπρούσκαρη, έφερε στο φως τα κατάλοιπα μιας άλλης βασιλικής, των Δωροθέου, Ευτυχίου και πρεσβυτέρου Φωτεινού σύμφωνα με ψηφιδωτές επιγραφές, στο κέντρο του σύγχρονου χωριού της Καρδάμαινας. Η βασιλική είχε προσκτίσματα, βαπτιστήριο με δύο κολυμβήθρες και ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά θέματα.

Παράλληλα, πρόσφατη επιφανειακή έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτει νέα ερωτήματα ως προς την έκταση του οικισμού της παλαιοχριστιανικής Αλάσαρνας, δεδομένου ότι αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εμφανίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής βορειοανατολικά της Καρδάμαινας, ενώ έχουν εντοπισθεί και πλήθος άλλων στα δυτικά του χωριού στη θέση Εβραιόκαστρο.

Τέλος, η συστηματική ανασκαφή που διεξάγεται από το 1985 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην περιοχή Τσουκαλαριά ή Καμίνια της σύγχρονης Καρδάμαινας, μαρτυρεί έναν πυκνοκατοικημένο οικισμό θεμελιωμένο σε αρχαία ερείπια, που εκτός από κατοικίες διαθέτει ταφικό συγκρότημα, καθώς και εργαστηριακές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.