Το Ιερό του Απόλλωνα - Η ανασκαφική έρευνα: Κτίριο Α
Νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου Α. Ύστερη ελληνιστική εποχή, 2ος-1ος αι. π.Χ. |
Η ανέγερση ξενοδοχείου στο πρώην οικόπεδο Πατέρα-Τσαγκαρούλη "έκοψε" περίπου στη μέση ένα μεγαλόπρεπο μαρμάρινο στενόμακρο οικοδόμημα, το κτίριο Α. Από αυτό σώζονται σήμερα ο νότιος και ο δυτικός τοίχος τοίχος του κτιρίου που θα έφθανε περίπου τα 25 μέτρα μήκος και είχε 12,5 μέτρα πλάτος. Είναι κτισμένο από στρώσεις λευκού και γκρίζου μαρμάρου από τα λατομεία στο όρος Δίκαιος (αρχαίος Ωρομέδων). Είχε και αυτό δάπεδο από μαρμάρινες πλάκες που κάλυπτε ένα υπόστρωμα από μεγάλου μεγέθους καλολαξευμένους ερυθρωπούς πωρόλιθους Κεφάλου και οι τοίχοι του πρέπει να ήταν καλυμένοι με χρωματιστά κονιάματα. Δυστυχώς η καταστροφή του ανατολικού τμήματός του δεν επιτρέπει να συναγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη μορφή και τη χρήση του.Αρχικά είχε νομισθεί ότι αυτός ήταν ο ναός του Απόλλωνα, όμως η χρονολόγησή του στην ύστερη ελληνιστική εποχή - 2ος με 1ο αι. π.Χ. - αποκλείει αυτή την ταύτιση. Όπωσδήποτε όμως η μνημειακή του κατασκευή φανερώνει ότι ήταν και αυτό κάποιο πολύ σημαντικό οικοδόμημα.
Τμήμα του δυτικού τοίχου του ελληνιστικού κτηρίου Ζ (στοάς;) στο οικόπεδο Μ. Ιερομνήμονος. Από πάνω είναι κτισμένος παλαιοχριστιανικός τοίχος |
Στο διπλανό εξάλλου οικόπεδο του Μ. Ιερομνήμονος, έχει ξεκινήσει η αποκάλυψη και δύο ακόμη μεγάλων, καλοχτισμένων αρχαίων οικο- δομημάτων, πιθανόν μεγάλων στοών, πάνω στις οποίες έχουν κτισθεί μεταγενέστερα παλαιοχριστιανικά κτίρια, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για την ακριβή μορφή και χρήση τους. Ανασκάπτεται επίσης ένα μνημειακό οικοδόμημα απέναντι από το κτίριο Γ, τον ναό των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, αλλά μόνο η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών θα δείξει εάν πρόκειται για βωμό ή κάποιο άλλο τύπο κτιρίου.